БиХ мора подвући црту и покушати градити нову будућност

16.01.2019 Актуелно

Додик је истакао да није могућа нова конференција о БиХ, али је могућ нови договор у оквиру БиХ.

„У том договору не би била упитна Република Српска јер је она страна. Дејтонски споразум је мијењан насиљем и ароганцијом високог представника који је отимао надлежности ентитета и премјестио их на ниво БиХ. Према дефиницијама, Дејтонски споразум се може мијењати и то није спорно, али та сагласност треба поново да буде прибављена“, рекао је Додик за портал „Вијести“.

Он је оцијенио као искрену изјаву предсједника Србије Александра Вучића који је поручио Бошњацима у БиХ да неће имати бољу прилику у Србији од ове данас за изградњу пристојних односа Сарајева и Београда.

„Вучић је у праву када говори да су кључни односи Бошњака и Срба и у Србији и у БиХ везано за мир, добру сарадњу и просперитет. Србија са овим руководством никада није избјегавала да чак и са ФБиХ има посебне односе ако то она жели и са цијелом БиХ“, рекао је Додик.

Додик је рекао да признаје да је за Србе „болна ријеч граница са Србијом“, али да свакако треба да постоји формализован договор о томе и да се гранична линија у катастарском смислу рашичисти.

Он је подсјетио да је раније био постигнут договор и да су српски и хрватски члан Предсједништва, као и Србија, били на једној страни, а тадашњи бошњачки члан Бакир Изетбеговић на другој и да због тога није било договора.

На питање како коментарише Вучићеву изјаву да су Хрвати погријешили јер нису тражили трећи ентитет у БиХ, Додик је рекао да сви морају учинити нешто да БиХ може да егзистира и иде даље.

„Очигледно је да Хрвати имају један ниво фрустрираности својим политичким статусом, а она је стечена тако што су изгубљена дејтонска права и овлаштења која су Хрвати имали“, напоменуо је Додик.

Он сматра да на фрустрираност Хрвата морају реаговати, прије свега, Бошњаци, а не да ароганцијом одбацују приговоре који постоје.

„Исто тако Хрвати, али и Срби морају да реагују на оно што јесте тренутно проблем или оно што Бошњаци мисле да је за њих најважнија прича. Мора постојати јасан став и не мора увијек бити сагласности. Та политика јасног става може да осигура сигурно кретање напријед“, појаснио је он.

Додик је оцијенио да нема сагласности о многим догађајима из непосредне, али и даље прошлости, истакавши да не би било рата да је могао бити постигнут договор.

„Kао цивилизовни људи морали смо да дамо предност стабилизацији и учвршћивању мира, који је морао да иде с тим да се путем правосуђа процесуирају сви који су учествовали у било каквој врсти злочина, односно изван кодекса ратних права“, нагласио је Додик и истакао да се ни ту није успјело направити помирење.

Према његовим ријечима, стекао се утисак да су Срби били мета правосуђа и да злочини над Србима нису процесурани.

„Упали смо тако у нови процес пођела који не доприноси стабилизацији. Ми морамо имати један заједнички одговор“, рекао је Додик.

Архива