Божићни пријем – Република Српска жели само одбранити свој уставни положај

15.01.2019 Актуелно

 

„Ми се држимо тог документа и сматрамо да је у свим цивилизованим демократским земљама свијета веома важно поштовање највишег акта те земље“, рекао је Додик на божићном пријему у Сједишту Републике Српске.

Он је подсјетио да Устав БиХ прописује да БиХ припадају надлежности које су изричито дате Уставом и да нема другог начина да БиХ има надлежености.

„Наравно, пракса је у БиХ направила нешто друго и против те накарадне праксе и наметања рјешења високог представника морамо да водимо нашу политичку и сваку другу активност“, истакао је Додик.

Он је додао да је Република Српска без икаквог разлога доведена у позицију да је неко оптужује за опструкцију.

„Република Српска је имплементирала своје изборне резултате, формирала институције и све неопходне органе да би се могли формирати и органи БиХ“, рекао је Додик и додао да је веома лоша пракса опструкција формирања власти која долази са нивоа БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ истакао је да је божићни пријем приредио да би се показала саборност српског народа, приврженост миру и стабилизацији, приврженост добрим односима према људима и свему ономе што празници који су прослављени исказују готово код свих религија и народа који живе у БиХ.

„Република Српска је надавно прославила свој Дан Републике и не треба нико да сумња да ће то наставити да чини у наредном времену. То није против било кога нити да би изазвало било какву негативну емоцију, то је наш празник и имамо право да га славимо“, истакао је Додик.

Он је негирао приче да је ово неуставан празник и истакао да је донесен закон који одређује да је 9. јануар Дан Републике.

„Жао ми је што се огромна галама око тога дигла и мислим да то није добра порука нашим укупно добрим односима у БиХ“, поручио је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да се залаже за европски пут БиХ, али да се он угрожава наметањем спајања тог процеса са отпочињањем НАТО пута.

„Република Српска је у том погледу јасна – Резолуција Републике Српске о војној неутралности је израз политичке воље народа и и политичких представника у Српској, она је усвојена у Народној скупштини и јасно обавезује све оне који раде у име Републике Српске да поштују њен акт. Тако ћу се и понашати – поштујем резолуцују Републике Српске, али исто тако не спречавам никакве активности у вези са европским путем“, рекао је Додик на божићном пријему који је приредио у Сједишту Српске у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, увезивање НАТО пута са европским иде на штету БиХ и они који то чине морају сносити одговорност за то.

Додик је истакао да никада неће опструисати рад Предсједништва, за разлику од других, због чега је дошло до застоја у предлагању кандидата за предсједавајућег Савјета министара.

„Условљавање на нивоу БиХ никада није било добро“, констатовао је Додик.

Он је поручио да је као српски члан Предсједништва БиХ војник институција Републике Српске и српског народа и да ће се тако залагати.

„Нудим као српски члан Предсједништва конструктиван разговор и рад у органима БиХ. Ми то тражимо одмах да не бисмо имали штете и једни, и други и трећи“, додао је Додик.

Према његовим ријечима, застој у формирању Савјета министара није на штету СНСД-а, чији је предсједник, и Републике Српске, него БиХ и стопирања могућности покретања пројеката који би могли бити корисни за све.

Истичући да треба завршити спровођење изборних резултата, Додик је рекао да представници Републике Српске сматрају да не треба правити везане коалиције на нивоу БиХ.

„Ми ћемо ући само тамо на мјеста која припадају српском народу“, рекао је Додик.

Он је навео да ће бити настављена дугогодишња успјешна сарадња са неким странкама, као што је ХДЗ, али да то не значи опструкцију сарадње са било којим другим политичким партијама.

Подсјећајући да је на изборима јасно дефинисана репрезентативност српског и хрватског народа, Додик је рекао да се сада очекује разрјешење односа унутар бошњачке политичке елите.

Предсједавајући Предсједништва БиХ поновио је свој став да је кључно питање за судбину БиХ да се што прије укину функција и надлежности високог представника, те да оду стране судије из Уставног суда БиХ, чиме би БиХ приграбила свој суверенитет.

„За то ћу се залагати. Мислим да је то легално, легитимно и корисно за све у БиХ“, поручио је Додик.

Он је констатовао да БиХ нема времена да стоји и додао да у Предсједништво није изабран како би био сликан.

„Моја је примарна обавеза да штитим интерсе српског народа, не повређујући интересе других народа“, истакао је Додик и додао да је за своје потезе одговоран свом народу и бирачима.

Додик је најавио да ће се за два дана састати са предсједником Русије Владимиром Путином, са којим ће, навео је, покушати да разговара о развојним пројектима.

Онима који у БиХ покушавају да креирају лошу атмосферу, Додик је поручио да чине штету свима.

„Желим да сарађујем са ЕУ, САД, али и веома интензивно са Русијом, Kином и свим важним земљама свијета. Ми немамо тај комодитет да будемо сврстани, морамо да будемо они који су отворени за све могуће иницијативе“, закључио је Додик.

На крају обраћања на божићном пријему, предсједавајући Предсједништва БиХ изразио је увјерење да ће стабилност и мир бити очувани у овој години и да ће у Републици Српској економија бити помакнута на боље мјесто.

Пријему су присуствовали предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, те премијер Српске Радован Вишковић, као и Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Присуствовали су и представници институција Републике Српске, локалних заједница, институција БиХ, међу којима предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Kришто, те министри у Савјету министара Марина Пендеш и Вјекослав Беванда, као и предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци.

Архива