Тужилаштво главно мјесто кривице за дешавања у случају Драгичевић

27.12.2018 Актуелно
 
„Било би логично да се чланови групе `Правда за Давида` окупе испред Окружног јавног тужилаштва Бањалука и покушају да изврше демократски притисак да Тужилаштво ради свој посао, али то је изостало“, рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци, након пријема којег је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић организовала поводом 9. јануара – Дана Републике Српске. 
 
Додик је рекао да он, као ни било ко од политичара нити институција немају ништа са тим случајем. 
 
„Тужилаштво је направило медвеђу услугу Републици Српској зато што није одлучно, зато што не жели да ради, зато што је спекулативно и недолично, због чега сматрам да треба да буду смијењени људи из Тужилаштва и да се утврди одговорност за њихово непоступање“, истакао је Додик. 
 
Он је рекао да је неподношљива прича о независности правосуђа у БиХ и Републици Српској са становишта овог случаја, те да је немогуће да се људи сакрију иза приче о томе да су они независни и да имају право, а да не дају јавне одговоре који се траже. 
 
„Уколико за мјесец до два дана не буде тужилачке одлуке у овом случају, ја ћу позвати грађане пред Окружно јавно тужилаштво Бањалука да их избацимо из њихових канцеларија јер они не раде добро свој посао“, рекао је Додик. 
 
Додик је рекао да су Тужилаштво и правосудни систем у БиХ и Републици Српској креирала међународна заједница која сада покушава да тражи неку одговорност у овом случају. 
 
„Имамо овђе амбасадоре који покушавају да нам шаљу неке поруке, а из њихових земаља имате случајева који нису разоткривени деценијама. Није ми познато шта се десило у случају Драгичевић, али има грађана који сматрају да је неприхватљиво да се узурпира јавна површина као што је Трг Kрајине за било какву активност. Једино логично мјесто гђе би требало да се окупља и усмјери активности група `Правда за Давида` је Тужилаштво“, истакао је Додик. 
 
Додик је навео да је доста „џабаљебароша“ који сједе у Тужилаштву и примају јавни новац и праве медвеђу услугу Републици Српској, истичући да треба да кажу шта је било у овом случају и колико њима треба мјесеци да то ураде. 
 
Он је рекао да се за мање случајеве појављивала прича да се предмет повуче на ниво БиХ, питајући зашто нису повукли случај „Драгичевић“ јер са тим спекулишу и желе да се управо у Републици Српској дешава оваква атмосфера. 
 
Додик је нагласио да је спреман и да јавно позива, без обзира на љутње и све, да се састане са Давором Драгичевићем, његовим тимом и члановима групе „Правда за Давида“ и да још једном са њима разговара о свему. 
 
„Мислим да је Давор Драгичевић у праву у свему ономе што је борба за правду, али не у ономе што је политика“, истакао је Додик. 
 
Додик је изразио жаљење што је породица Драгичевић, а посебно отац трагично настрадалог младића Давида, фокус свог ђеловања пребацио на институције Републике Српске јер је то погрешно. 
 
„Све смо учинили да помогнемо и онда када смо га предложили да буде у заједничком тиму истраге полиције и онда се десило да је он подлегао неким другим причама и неким другим идејама политизације тог случаја“, подсјетио је Додик. 
 
Додик је рекао да су много пута у опсервацијама породице /Драгичевић/ били свакако третирани он и његова породица, али да неће бити тај који ће за то поднијети пријаву или било шта учинити. 
 
Додик је нагласио да су полицајци који су у процедури направили одређене пропусте у вези са овим случајем процесуирани, истичући да он не штити никога и да није доказано да је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач крив, истичући да он ради свој посао у складу са законом. 
 
„Министар Лукач је урадио свој посао у овом случају и он је човјек са патриотски веома опредијељеном репутацијом која је несумњива. У случају ако се докаже и један промил сумње у његов рад у вези са овим случајем, истога дана он неће бити министар“, појаснио је Додик. 
 
Додик је рекао да нико не треба погрешно да схвати да је спремност за састанак са породицом Драгичевић некаква слабост институција Републике Српске, већ само жели да се покуша ријешити тај проблем. 
 
„Ја сам за то да се промијене тужиоци, уведу неки други људи, да ВСТС БиХ каже да су ови људи лоше радили свој посао. Ако има потребе слажем се да овај случај пренесу у Тужилаштво и Суд БиХ и нека они воде овај случај“, каже Додик. 
 
Додик је појаснио да је овђе ријеч о једној спекулативној политичкој злоупотреби овог случаја јер се све одвијало стабилно у складу са неким законима док се нису појавили лидери и квазилидери опозиције који користе овај случај. 
 
„Од овог момента тражићу искључиву персоналну одговорност тужиоца без обзира на њихову причу о независности. Они су веома зависни од неког процеса који не дозвољава да се овај случај заврши“, напоменуо је Додик. 
 
Он је поновио да нико није заштићен па ни Милорад Додик, те да Тужилаштво изађе са тужилачком одлуком или нека кажу да нема ништа у случају „Драгичевић“. 
 
На питање новинара да прокоментарише дешавања у Бањалуци у посљедња два дана, Додик је рекао да му је жао грађана и полицајаца који су били томе изложени. 
 
„Не може слобода за некога бити неограничена без обзира на разлог, повод и нешто шта му се десило. Не може неко узурпирати Трг Kрајине и онемогућити другима који користе тај трг“, рекао је Додик, наводећи да су републичка и градска власт Бањалуке биле толерантне према нелегалним протестима на тргу, али да то више није прихватљиво. 
 
Додик је рекао да су протести на Тргу Kрајине толерисани из неког људског разлога и јер нису жељели да додатно повређују породицу, али да је то прешло у неку политичку причу и нема никакве везе са правдом. 
 
„Спреман сам да се састанем са породицом Драгичевић и да ми каже све, а и ја њему све и да наш разговор преносе камере“, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ. 
 
Додик је рекао да Тужилаштво које је креација међународне заједнице мора да изађе и да своју оцјену о овом случају и да суду предочи да се уђе у процес и да суд као крајња инстанца каже шта је ту било, закључујући да тражи од правосуђа да доведе тужилачку екипу која има дигнитет да то уради. 

Архива