Сви сагласни да предсједавајући Савјета министара буде Србин

17.12.2018 Актуелно

 

„Мислим да су сви сагласни да предсједавајући Савјета министара треба да буде Србин и да се у том погледу окупи скупштинска већина која се манифестовала око избора колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ“, рекао је Додик новинарима након консултација.

Он је додао да СДА и још неки сматрају да треба проширити ту већину и да се треба дати шанса преговорима.

Додик је рекао да је СНСД предложио Зорана Тегелтију као кандидата за предсједавајућег Савјета министара.

Он је додао да је Предсједништво саслушало политичке партије на бази неколико основих програмских принципа, а то је да се обезбиједи мир и стабилност, да се покуша радити на економском просперитету, да се покушају даље градити ауто-путеви, термоелектране и да се у процедурама за све развојне програме не смета, односно да власт БиХ не буде кочница брзим и ефикасним пројектима који се реализују на нивоу ентитета, кантона и општина.

Додик каже да је спреман да као предсједавајући Предсједништва БиХ уложи напор да сви „развојни пројекти који долазе, а имају потребу да буду одлучени у Предсједништву, иду брзо“.

Он је навео да преостаје да Предсједништво БиХ на формалној сједници у наредним данима, вјероватно наредне седмице, донесе коначну одлуку о кандидату и да су створени услови да се именује Тегелтија, али да о томе мора да постоји формална одлука Предсједништва.

На питање да ли је на консултацијама било делегације ХДЗ-а БиХ, Додик је одговорио да није, те да политичке партије имају право на такво понашање и ђеловање.

„Све политичке партије имају право на своје понашање и ђеловање, ХДЗ БиХ је дио већине у колегијума Представничког дома, а њихова је одлука да ли ће учествовати“, додао је Додик.

Архива