Српска не подржава активацију МАП-а

14.12.2018 Актуелно
 
„Заузели смо врло јасан став. Не подржавамо активацију МАП-а и тражимо од српских представника у Савјету министара да се не баве тим питањем, јер они долазе из Српске и треба да поштују ставове Српске. Недопустиво је да се врши пренос имовине Републике Српске и ту смо поруку јасно послали, као што смо у вези с питањем НАТО-а категорично поновили став да о члансту у НАТО-у у потпуности пратимо Србију“, нагласила је Цвијановићева.
 
Цвијановићева је истакла да рјешења садржана у Резолуцији о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности коју је Народна скупштина Републике Српске усвојила 18. октобра прошле године представљају искључиви оквир за дјеловање свих органа и институција Српске, изабраних и именованих представника Републике у институцијама БиХ, те њених представника у међународним организацијама и форумима о питањима приступања БиХ било ком војном савезу.
 
Она је додала да су учешћем на данашњем састану, сви актери показали јединство и политичку зрелост.
 
Цвијановићева сматра да је важно поменути и друге аспекте, а тичу се навода да нека земља када уђе у НАТО постане просперитетна, има механизме да се одупре кризама и постаје пожељна дестинација за стране инвеститоре.
 
„То није тачно јер примјери показују да су неке од чланица НАТО-а биле највише изложене свјетској кризи и трпјеле посљедице глобалне кризе, а многе нису дочекале да им инвеститори похрле. Друга важна димензија је и да ми не можемо финансијски да поднесемо терете које захтијева чланство у НАТО-у. Вјерујем, као и наши грађани, да би се у случају било каквог конфликта међу етничким групама овдје или удара са стране, неке интервенције, Оружане снаге БиХ распале“, закључила је Цвијановићева.
 
„Овај састанак је био веома важан и показао је јединство“, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик, који се осврнуо и на данашњу одлуку Приштине о формирању војске.
 
Нагласио је да је дио међународние заједнице подржао ову одлуку те да се да се овим промијенила регионална стабилност.
 
„Размотрићемо своје учешће у Оружаним снагама БиХ“, додао је Додик и истакао да ће захтијевати да се Предсједништво БиХ одреди према овој ситуацији.
 
Међународна заједница игнорише потребе и захтјеве Републике Српске, истакао је Додик и још једном нагласио да је за Српску најбоље рјешење војна неутралност.
 
Састанак је био посвећен питању активирања Акционог плана за чланство БиХ у НАТО и позицији Републике Српске, посебно у свјетлу Резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности коју је Народна скупштина Републике Српске усвојила 18. октобра прошле године.

Архива