СНСД за то да одмах буде изабран предсједавајући

17.12.2018 Актуелно
 
Он је појаснио да постоје два модела у избору предсједавајућег Савјета министара и да СНСД заступа онај да одмах буде изабран предсједавајући, док бошњачке политичке структуре покушавају да добију на времену због ситуације у Федерацији БиХ /ФБиХ/. 
 
„Са аспекта наших примарних циљева, а то је заштита интереса Републике Српске, овакав Савјет министара у којем и даље партиципирају СДС и ПДП, сваким даном је већа опасност по Српску“, рекао је новинарима Kошарац, који је као члан делегације СНСД-а учествовао у данашњим консултацијама у Сарајеву са члановима Предсједништва БиХ о избору кандидата за предсједавајућег Савјета министара. 
 
Он наглашава да је уведена нова пракса да је неопходно сачинити неки акт или споразум са списком посланика који то подржавају, што је формално и политички непотребно. 
 
Kошарац је упитао зашто је формиран Kолегијум Представничког дома парламента БиХ ако не постоји базичан политички договор када је ријеч о самом Савјету министара. 
 
Према његовим ријечима, они који учествују у консултацијама прихватили су да Србин треба да буде предсједавајући Савјета министара и ту постоји политички консензус. 
 
„Зоран Тегелтија одговара свима који су учествовали у консултацијама са политичким структурама које чине Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ“, навео је Kошарац. 
 
Он указује да се отвара нови модел који до сада није био примијећен као пракса у Представничком дому и институцијама БиХ, а то је да је неопходно, не само изабрати предсједавајућег, што налажу Пословник и одређени рокови, него да се направи и додатна новина у сарајевској пракси, а то је да буде направљен споразум о политичком ђеловању, односно нека врста платформе и да је неопходно доставити потписе посланика који би у Представничком дому подржали предсједавајућег Савјета министара. 
 
„Присутна је једна врста `сарајевских заврзлама` у смислу да бошњачка политичка структура очигледно жели да прихвати евентуално Тегелтију као предсједавајућег, али и да жели да, због одређених активности у конституисању власти у ФБиХ, добије на времену“, нагласио је Kошарац. 
 
Он је подсјетио да ће се Kомисија за избор Савјета министара Представничког дома састати онда када Предсједништво именује кандидата за предсједавајућег Савјета министара. 
 
„У року од три дана када такав приједлог дође из Предсједништва Kомисија је дужна да одржи конститутивну сједницу, изабере Kолегијум и отвори процедуралне активности и да у року до три дана достави свој приједлог Представничком дому“, појаснио је Kошарац. 
 
Иако није било разговора о распођели ресора, Kошарац је нагласио да је СНСД заинтересован за партиципацију у Савјету министара да би се штетне одлуке које је доносио Савјет министара исправиле и да се остави што мање времена Савезу за промјене у Савјету министара да и даље производе штетне посљедице и политике за Републику Српску. 
 
„Исто тако, ми сматрамо учешће СНСД-а важним на заједничком нивоу како би били сачувани интереси Републике Српске и остварени политички интереси и резултати за Српску, јер били смо свједоци чињенице да је у протекле четири године Савјет министара чинио лоше политике против Српске и сматрамо да са таквим политикама треба престати што је прије могуће“, рекао је Kошарац. 
 
Према његовим ријечима, о учешћу СНСД-а у Савјету министара изјасниће се органи странке, прије свега Извршни комитет. 
 
„Kад буду ријешене сарајевске заврзламе и политички већ дуго времена нагомилани проблеми у ФБиХ, онда ће се виђети како ће бити направљена нова структура Савјета министара и како ће СНСД партиципирати“, навео је Kошарац. 

Архива