„С љубављу храбрим срцима“ – прикупљено више од 1,4 милиона KМ

23.12.2018 Актуелно

Oва акција одржана је под високим покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, а прикупљена средста биће искориштена за набавку роботике за опоравак дјеце са поремећајима кретања.

Донаторској вечери присуствовали су предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијери Српске Радован Вишковић и Србије Ана Брнабић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, те министри у владама Републике Српске и Србије.

Манифестацији су присуствовали и градоначелници и начелници градова и општина Републике Српске, као и представници културног, јавног, друштвеног и академског живота Српске и Србије.

Они су разговарали са грађанима који су дали свој допринос овој акцији позивањем хуманитарног телефонског броја 1411.

Партнери на донаторској вечери, која је одржана девети пут, били су млади умјетници из различитих крајева Српске, који су пјевали, плесали, свирали, глумили и на тај начин дали велики допринос у оквиру ове акције.

У оквиру акције од 6. децембра активан је и хуманитарни број 1411 путем којег грађани могу да донирају једну KМ за помоћ у набавци роботике за опоравак дјеце са поремећајима кретања. Овај хуманитарни биће активан до Божића, 7. јануара 2019. године.

Влада Србије донирала је 250.000 евра за набавку уређаја за роботски асистирану рехабилитацију дјеце са поремећајима кретања.

У Републици Српској годишње између 150 и 200 дјеце има потребу за интензивним физикалним третманом уз кориштење роботике, те око 150 младих људи који су доживјели неку повреду мозга и кичмене мождине, кажу у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“.

Прво донаторско вече одржано је 2010. године за дјецу обољелу од малигних болести, а 2011. године за дјецу са посебним потребама и поремећајима у развоју, 2012. за дјецу обољелу од дијабетеса мелитуса типа један, 2013. за дјецу с аутизмом.

Затим је 2014. године организовано донаторско вече за изградњу Родитељске куће у Бањалуци, док је 2015. године то било за помоћ дјеци са ријетким генетским обољењима.

Донаторско вече 2016. године организовано је за Центар за превенцију развојних тешкоћа „За мајку и дијете“, а прошле године је то било за Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјецe у иностранству.

Архива