Република Српска је правна држава, закони се морају проводити

26.12.2018 Актуелно

Додик је истакао да је то што је под удар закона дошао отац који је изгубио сина једна несрећна околност, али у било којој земљи свијета закон га не би препознавао као оца који је изгубио сина, већ као грађанина који се огријешио о закон.

„Нисам се оглашавао током јучерашњег дана јер сам одмах по лишењу слободе Давора Драгичевића информисан да је све урађено по слову закона. Исто тако сам информисан да су и догађаји који су услиједили, а које смо пратили путем медија, дио полицијско тужилачке акције, о којој као политичар не могу и нећу да говорим“, рекао је Додик упитан да прокометраише јучерашња дешавања у Бањалуци.

Он је навео да оно о чему и као функционер и као човјек може да говори јесте да слике које су се видјеле јуче у Бањалуци нису пријале ничијем оку, нити су нешто што ико жели да види.

„Морам да признам да сам шокиран сценама у којима се јуче на Тргу Крајине виде мајке са малом дјецом и јавно питам све у Републици Српској ко би своје дијете довео на мјесто које је сасвим очигледно мјесто опсежне полицијске акције“, истакао је Додик за Срну.

Он је нагласио да је јуче на Тргу видио и „скандал политичаре који, нажалост, трагедију породице Драгичевић и даље монструозно злоупотребљавају и јавно доводе у питање провођење закона за које су неки од њих својевремо и гласали“.

„Разумијем да неки од тих политичара живе од скандала, креирају представе у којима могу да играју какву-такву улогу, али не разумијем да су за потребе политичке промоције спремни да се играју са инстититуцијама државе. Питам све у Републици Српској, али и у региону и свијету која би полиција дозволила да било ко некажњено напада или туче њене припаднике током вршења својих уставних и законских обавеза“, упитао је Додик.

Коментаришући реакције које долазе из ФБиХ у вези са дешавањима у Бањалуци, предсједавајући Предсједништва БиХ рекао је Срни да је било занимљиво видјети како су у ФБиХ видјели јучерашњу полицијско-тужилачку акцију.

„Јуче нас и Жељко Комшић подсјећа да је полиција Републике Српске учествовала у наводном геноциду и да је вријеме да се реформа полиције врати на сто. Све то говори да су се најгласнији актери овог догађаја удаљили од саме суштине, и да никога од њих није брига како је страдао млади Бањалучанин“, констатовао је Додик.

На питање да прокоментарише јучерашње саопштење Делегације ЕУ на челу са Ларс-Гунар Вигемарком у коме изражавају забринутост поводом ситуације у Бањалуци и траже од Министарства унутрашњих послова Републике Српске „хитно објашњење тренутних хапшења различитих особа повезаних са покретом `Правда за Давида`“, Додик је истакао да је то недипломатски и недопустиво у било којој сувереној држави.

„Мијешање дипломата у тужилачко полицијске операције није у опису ни домаћих политичких представник, а посебно не страних. Поруком да власти Републике Српске морају да покажу уздржаност, Вигемарк у ствари поручује да власт Републике Српске не би требало да примјењује законе који су усклађени са најбољом европском праксом“, нагласио је Додик.

Он је рекао Срни да је јучерашња реакција Делегације ЕУ у БиХ поводом догађаја у Бањалуци којим случајем дошла из уста некога од представника власти била би осуђена од тих истих Ервропљана и квалификована као мијешање у рад тужилаштва.

„Не тако давно ти исти међународни службеници инсистирали су на томе да се одлуке тужилаштва морају поштовати. Шта се промијенило у међувремену да они сада умјесто поштовања тужилачких одлука изражавају забринутост“, упитао је Додик.

Он је позвао све грађане Бањалуке и Републике Српске на мир и уздржаност, на поштовање закона и процедура, јер ове немиле слике, како је истакао, пријају очима само оних којима није стало ни до истине о страдању Давида Драгичевића, ни до Бањалуке, ни Републике Српске.

Архива