Поштовати рокове за формирање извршне власти на нивоу БиХ

18.12.2018 Актуелно
 
„Рокови су прецизно прописани законом и они су почели да теку од 6. децембра, када је конституисан Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ. Ми тражимо да се тај закон и ти рокови поштују, баш као што СДА инсистира на поштовању одредаба Закона о застави БиХ. Не може СДА тражити да се један закон поштује, а други не, и то онда када то њима политички одговара“, поручио је Kошарац у изјави за Срну. 
 
Он је прецизирао да Предсједништво БиХ има рок од најкасније 15 дана од дана конституисања Представничког дома парламента БиХ да именује предсједавајућег Савјета министара. 
 
„Тај рок истиче у петак, 21. децембра и ми очекујемо да Предсједништво БиХ испуни своју уставну и законску обавезу и именује Зорана Тегелтију за предсједавајућег Савјета министара“, нагласио је Kошарац. 
 
Он је додао да Закон о Савјету министара прописује да се комплетна процедура именовања и потврђивања предсједавајућег Савјета министара мора завршити најкасније у року од 22 дана од конституисања Представничког дома парламента БиХ. 
 
„Ово значи да, уколико у Представничком дому постоји иста већина која је изабрала Kолегијум тог дома, Тегелтија би могао и морао бити потврђен до краја ове године“, рекао је Kошарац. 
 
Према његовим ријечима, предсједавајући Савјета министара након потврђивања има рок од 35 дана да именује министре и замјенике и да од Представничког дома затражи потврду тих именовања.
 
„То је сасвим довољно времена да се ријеше проблеми у вези са избором делегата из Федерације БиХ у домове народа федералног Парламента и парламента БиХ, те окончају преговори о томе ко ће чинити власт у Федерацији БиХ“, поручио је Kошарац. 
 
Он је појаснио да Закон о Савјету министара прописује да комплетна процедура именовања и потврђивања министара и замјеника у Савјету министара треба да буде завршена најкасније 70 дана од конституисања Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ. 
 
„Уколико тај рок не буде испоштован, одговорност за опструкцију формирања власти у заједничким институцијама БиХ сносиће представници политичких партија са сједиштем у Сарајеву, прије свих СДА, а онда и друге претежно бошњачке странке. На ту врсту опструкције СНСД ће свакако имати адекватан одговор“, нагласио је Kошарац.

Архива