Парламент Српске ће 17. децембра одлучивати о новој Влади

10.12.2018 Актуелно
 
Додик је у интервјуу Срни да ће мандатар Радован Вишковић говорити о томе ко ће чинити Владу, те да он као лидер СНСД-а не жели да ради посао мандатара. 
 
На питање да ли ће дочи до промјене Устава Српске, што је неколико пута најављивао, а који ће бити у потпуности у складу са Дејтонским споразумом и Уставом БиХ и у коме ће таксативно бити наведене све надлежности Српске, односно надлежности Српске које су јој самовољом високих представника одузете, попут индиректних пореза, одбране, правосуђа, обавјештајне службе, Додик је рекао да очекује да за неколико мјесеци поново на дневни ред буде стављена прича о промјени Устава Републике Српске. 
 
„Ми смо већ дуже времена као СНСД, а ја као предсједник Републике до сада радили на конципирању тога новог уставног система. То у суштини подразумијева само прилагођавање неким практичним и бржим рјешењима, онемогућавање било каквих застоја у одлучивању органа у Републици Српској и дефинисање неких важних ствари“, објаснио је Додик. 
 
Он је додао да је против тога да Република Српска у свом уставу има смртну казну, што треба да буде избачено. 
 
„То је велики посао. То је велики државнички, државни и национални посао – Устав. А само ћу рећи да, наравно, тај устав Републике Српске мора да одрази наше опређељење и ојача институције и право Репбулици Српској“, нагласио је Додик. 
 
Он је указао на важност да се сачува стабилност Српске и да се у том погледу иде ка реализацији плана да се повећа домаћи производ и да се покушају повећати примања људима. 
 
Додик је напоменуо да ће јануарска плата за просвјетне раднике бити већа за осам одсто у Републици Српској, те да ће се већ у првим мјесецима виђети како ће ићи приливи за повећање пензија и плата у неким другим структурама. 
 
Он је као веома важно истакао повећање плата у реалном сектору, те да ће се у наредној години радити на реализацији предизборног обећања да просјечна плата у Републици Српској буде хиљаду KМ, односно 500 евра. 
 
„Наравно да то није довољно, то ја знам. Вјерујте да је ово максимално добар успјех који остварујемо без обзира што постоје неки који говоре другачије. А ти који говоре другачије имали су прилику, па су направили далеко девастираније друштво“, нагласио је Додик. 
 
Он је подсјетио да Република Српска данас има 100 километара ауто-путева, нове болнице у Бијељини и Источном Сарајеву, нови Kлинички центар у Бањалуци, као и да креће градња нове болнице у Добоју и реконструкција болнице у Зворнику. 
 
„Све су то ствари на којима радимо. У позицији смо да већ идуће седмице финализујемо концесиони уговор са извођачем радова за изградњу аутопута Бањалука – Приједор“, рекао је Додик. 
 
Он је напоменуо да је примарни циљ да до половине наредне године буде дефинисана комплетна траса изградње ауто-пута од Добоја до Бијељине, односно до Дрине, те да се са Србијом направи додирна тачка и гради ауто-пут . 
 
„То је оно што су наши приоритети и мислим да ћемо у томе успјети. Србија је за нас веома важна“, истакао је Додик. 

Архива