Најбоље да БиХ буде несврстана

30.12.2018 Актуелно

„То је моја логика, али логика и политика морају да иду заједно. У овом погледу поново ћу се врати на одлуку парламента Српске и она ће бити одлучујућа у везо са питањем нашег учешћа у војним савезима“, рекао је Додик.

Додик је нагласио да су глобални односи у свијету значајно поремећени, примијетан је раст конфронтација и да се велике силе додатно наоружавају, па многи аналитичари сматрају да не треба искључити могући војни сукоб најмоћнијих војних сила на свијету.

„Политика коју ћемо спроводити у наредној години је политика војне неутралности. Ви знате да је Народна скупштина Републике Српске донијела резолуцију у којој је Српску сврстала у простор који ће се борити за војну неутралност и ја ту политику нећу дерогирати и нећу је мијењати. Та политика остаје основа мог дјеловања“, поручио је Додик.

Он је подсјетио да је Народна Скупштина Републике Српске у Уставу БиХ у систему одлучивања препозната као мјесто коначне одлуке под системом виталног националног интереса.

„Као члан Предсједништва који долази из Републике Српске, нисам спреман ниједног тренутка да предузмем било коју мјеру, пред било којим ауторитетом, да промијеним одлуку Народне скупштине Српске, тако да ће та одлука и та политика војне неутралности бити у функцији свих оних који долазе из Српске“, закључио је Додик.

Архива