Додик: Успјешна година иза нас, настављамо крупним корацима напријед

30.12.2018 Актуелно

Hа почетку годишње конференције, Додик је захвалио новинарима за сарадњу у прошлој години и најавио нове пројекте у 2019. години, те рекао да ће наставити да корачају крупним корацима и даље.

„Крај године је вријеме да се сумирају важни догађаји из протекле године и да се најаве планови и пројекти за наредну годину. У протеклој кампањи је било и облика специјалног рата и недвосмислено је да је постојало мијешање страног фактора у изборни процес“, рекао је Додик.

Он је додао да су Општи парламентарни избори обиљежили 2018. годину.

„Било је разних уплитања у прошлој години у изборни процес. Кад смо објелоданили да су Британци уложили велики новац за утицај на изборе, сви су нападали нас. Међутим ми у Републици Српској смо се бавили важним елементима живота. Бавили смо се инфраструктурним пројектима“, изјавио је Додик.

Истакао је да је ова година била апсолутно најбоља по питању броју запослених уСрпској.

„Имамо повећање запослености за 2,2 одсто“, додао је Додик.

Он је нагласио да је Српска, у овој години која истиче, имала највеће ануитете за поврат зајмова.

„Наш ануитет у наредној години биће мањи за 240 милиона КМ што ће омогућити да наш буџет нормално функционише“, поручио је Додик, те додао да ће у 2019. години циљ бити да просјечна плата буде 1.000 КМ.

Додао је да су у Српској повећане пензије и да ће се повећавати и даље.

„Чинили смо све да завршимо започете инфраструктурне пројекте и могу да се похвалим да смо завршили ауто-пут ‘9 јануар’, а наставићемо и радити на ауто-путу од Добоја до Дрине. Ову годину обиљежио је и пројекат изградње Болнице Србије, коју смо отворили“, навео је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је додао да се много радило да УКЦ Републике Српске поприми другу димензију.

„Објединили смо све клинике на једном мјесту. Настављамо и даље да радимо како би он био репрезентативан објекат“, каже Додик.

Подсјетио је да је преко 130 милиона КМ имплементирано у све општине Српске, те додао да је Влада Србије одобрила Републици Српској преко 20 милиона за реализацију пројеката.

Он је истакао да ће Република Српска радити на спречавању уласка миграната у БиХ, и додао да ће бити преузете ефикасне мјере да се од уласка миграната заштити Република Српска.

„Идуће године радићемо и на томе да се БиХ ријеши присуства високог представника као и да се прекине ангажман страних судија у Уставном суду“, рекао је Додик.

Поручио је да ће Република Српска учинити све да обезбједи мир на овим просторима.

„Бавићемо се питањем остваривања стауса кандидата зе ЕУ и већ смо могли имати услове да о томе разговарамо да смо формирали Савјет министара. Али пошто смо земља апсурда и то питање се одужило. Српска је конституисала власт и имплементирала изборне резултате и одрадила сав посао у вези са формирањем заједничких институција“, нагласио је Додик.

Додик је на крају конференције пожелио свима срећни и успјешну нову 2019. годину и додао да ће Републике Српска учинити све да њени грађани овдје имају све што им је потребно.

Предсједавајући Предсједништва на питање везано за формирање Савјета министара рекао је да предсједавајући треба да буде из реда српског народа, те да то буде Зоран Тегелтија.

„Српска ће дати своје приједлоге, онако како јој то припада. Важно је још једном нагласити да тамо гдје он борави мора да буде обиљежје Републике Српске“, подвукао је још једном Додик. 

Архива