Додик: СНСД-у осам министарстава и премијер

16.12.2018 Актуелно
 
Додик је истакао да ће у новој Влади на мјесту министра унутрашњих послова остати Драган Лукач, Антон Kасиповић на мјесту министра правде, Златан Kлокић на мјесту министра за економске односе и регионалну сарадњу, а Сребренка Голић на мјесту министра грађевинарства. 
 
Он је навео да би нови министар финансија требало да буде Зора Видовић, пољопривреде Борис Пашалић, здравља Ален Шеранић, док ће Срђан Рајчевић бити на челу новоформираног министарства које ће се бавити информационим технологијама. 
 
Додик је истакао да је захтјев СНСД-а да пред све министре у Влади Српске, без обзира из које су партије, буду постављени високи циљеви, да се јасно разграничи шта су владине политике и шта је неопходно да би биле проведене, а да ће одговорност за провођење тих политика процјењивати премијер. 
 
„Очекујемо од мандатара да проводи ригорозну политику одговорности за успјех владиних политика у свим секторима“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци, послије сједнице Извршног комитета СНСД-а. 
 
Говорећи о Савјету министара БиХ, Додик је поновио да СНСД није званично разговарао ни са једном политичком партијом из Федерације БиХ, осим да ХДЗ-ом. 
 
„Рекли смо да ХДЗ, у име нас, заједно изврши консултације које су резултирале чињеницом да је формиран колегијум Представничког дома парламента БиХ и тиме створени услови да можемо ући у процес избора Савјета министара. Већ сутра имамо консултације и вјерујемо да управо та манифестована већина, која стоји иза колегијума Представничког дома, може бити већима и за избор Савјета министара БиХ. Ми желимо да то брзо иде“, рекао је Додик. 
 
Он је истакао да СНСД не прави никакву званичну коалицију, већ да наступају као Република Српска. 
 
„Наших девет посланика у Представичком дому је довољан капацитет да можемо дати и осигурати избор Савјета министара. Наш кандидат, потврђен на органима СНСД-а, за предсједавајућег Савјета министара БиХ је Зоран Тегелтија“, поновио је Додик. 
 
Он је додао да је СНСД задовољан чињеницом да у Дом народа парламента БиХ иде са четири делегата, те да је њихов кандидат за колегијум Дома народа Никола Шпирић. 
 
Додик је рекао да их је данас мадатар упознао и са својим експозеом, односно платформом за формирање и рад Владе. 
 
„Бавићемо се развојним питањима, имајући у виду да се буџет стабилизовао у овој години и да може да преузме и буде ликвидан и у наредној години. Основни приоритети су везани за социјално-економска питања, питања позиције радника, а наставићемо са политиком смањења оптерећења у вези са личним дохоцима и платама да би се створили услови за повећање плате. Желимо учинити све да до краја идуће године можемо констатовати да смо просјечну плату подигли на 1.000 KМ“, објаснио је Додик. 
 
Он је подсјетио да је извршена измјена закона о саставу Владе, при чему је назначено да су им у интересу нове технологије, информатичко друштво због чега ће бити формирано посебно министарство које ће учинити све да Српској понуди најбоље пројекте. 
 
„Желимо наставити са изградњом путева, те би до половине наредне године требало да договоримо са партнерима изградњу ауто-пута од Добоја до Модриче, Брчког, Бијељине и све до Дрине“, рекао је Додик. 
 
Он је истакао да је то приоритет уз друге могућности, као што је брза цеста за правац Зворник-Милићи-Власеница-Хан Пијесак-Соколац-Источно Сарајево, као и да отпочну планске активности на правцу Вардиште до Источног Сарајева. 
 
„Разговарали смо и о реконструкцији цјелокупне магистралне мреже путева. Мислим да ћемо успјети обезбиједити средства да се почне са реализацијом тог пројекта у идућој грађевинској сезони, када ће почети и градња болнице у Добоју“, додао је Додик. 
 
Он је нагласио да од 1. јануара иде повећање плата за просвјетне раднике и наставно особље од осам одсто, али и да ће дио повећања бити и за полицију. 
 
„Желимо да окупимо што већи број оних који подржавају Владу, у овом тренутку та подршка се креће од 57 до 60 посланика у Народној скупштини. Сходно неким договорима, очекујем да то буде 60 и да у том погледу имамо једну од најснажнијих подршки које је имала нека Влада у посљедње вријеме. Желим успјех мандатару Радовану Вишковићу. Мислим да је СНСД изабрао доброг кандидата за премијера“, оцијенио је Додик. 
 
Он је навео да је СНСД подржао приједлог буџетског оквира који омогућава све законске обавезе, тако да ће у наредном периоду дати сагласност да СНСД-ови посланици гласају за економску политику и буџет који ће доћи на дневни ред послије 20. децембра и сигурно ће бити усвојен до краја године. 
 
Додик је напоменуо да је на сједници Извршног комитета било ријечи и о изборима који ће бити одржани у локалним заједницама. 
 
Након сједнице Извршног комитета почела је сједница Предсједништва СНСД-а, којој, осим најужег руководства, присуствују и чланови овог страначког органа. 
 
Предсједник СНСД-а је рекао да након сједнице Предсједништва неће бити изјава за новинаре. 

Архива