Додик: Немоћна у Београду, опозиција се бави „лешинарењем“ у Бањалуци

26.12.2018 Актуелно
„Ти људи покушавају да „зграбе“ било коју прилику из региона и да то искористе да пошаљу неке поруке Србији и међународној заједници, па чак и призивају међународну заједницу да интервенише“, рекао је Додик за Танјуг поводом иступа појединих опозиционих лидера у Србији који су хапшење родитеља страдалог Давида Драгичевића назвали „срамотним актом“, а власт у Бањалуци – „криминалним режимом Милорада Додика“.
 
Он је истакао да је болно то што је страдао млад човјек и да туга његових родитеља не може да не изазове посебне осјећаје код било кога, али да претходних мјесеци једна група, изван закона и формалних процедура, организује протесте и чак „насрће“ на различите институције у Републици Српској.
 
Додик наводи да је све то било толерисано и да нису предузимани никакви потези према породици или било коме из те групе.
 
„Сада је тужилаштво покренуло и тражило испитивање људи, јер су насрнули на одређене институције и личности, пријетили и вријеђали многе људе, што је тужилаштво сматрало довољним да покрене процес прикупљања доказа о евентуалном кривичном или прекршајном дјелу“, рекао је Додик.
 
Kаже да се Давор Драгичевић, отац страдалог Давида, није одазвао ни након неколико позива и тужилаштво је дало налог полицији да га приведе, „као и свуда, у свим земљама свијета, па и у Србији, када се приведе онај ко се не одазива на позиве правосудних институција“.
 
„И само се то десило, ништа друго. И, наравно, да су онда скочили разни `лешинари`, какви су и у Београду, који покушавају да то искористе да пошаљу неке поруке и Србији и међународној заједници, па чак и призивају међународну заједницу да овдје интервенише“, истиче Додик.
 
Додик каже да је примијетио да су њихова реторика и оцјене готово идентичне онима које долазе из Сарајева, што њему говори да се „њихов извор инспирације налази на једном мјесту“, јер се, како наводи, и у Сарајеву чује да треба да интервенишу међународни представници.
 
„То чујемо и од неких представника у Србији. А, нажалост, ријеч је о људима који су некада вршили власт и о којима би много ствари могло да покаже шта су учинили док су били на власти. Нико озбиљан не може да каже да је у њихово вријеме функционисала правна држава“, рекао је Додик.
 
Додик каже да они зато из фрустрације и немоћи у самој Србији покушавају сада да „зграбе“ било коју прилику у региону и да се наводно обрачунавају са властима или са полицијама са других простора.
 
Он истиче да је Републици Српској веома стало до тога да Србија разумије о чему је ријеч.
 
Према његовим ријечима, без обзира на чињеницу да је страдао младић, да тужилаштво спроводи истрагу, они који мјесецима покушавају од тога да направе посебан случај морају да се упуте у детаље случаја.
 
„Треба да виде да је чак и међународни адвокатски тим, који је био у Бањалуци ангажован од породице, на крају изашао и рекао да није истина све што се јавно говори о томе. И поново се појаве спекуланти и `лешинари` из Београда који покушавају истом аргументацијом да сада врате ту ствар, а нису хтјели да се упознају ни са чим… Само желе позицију у Београду“, закључио је Додик.

Архива