Додик: Хоџајева изјава потврда дугогодишње антисрпске политике у региону

02.12.2018 Актуелно

„Тај антисрпски фронт постоји одавно. Њега су у различитим историјским околностима управо чинили они који су у окружењу Срба и српског народа“, рекао је Додик за Тањуг, поводом Хоџајеве изјаве да је са званочничима Хрватске, Македоније и Црне Горе  разговарао о стварању „пакта против Србије“ .

Додик је нагласио да је јасно да је притисак на Србију континуиран и да се готово ни једна аргументација коју је Србија изнијела у односима са Приштином не схвата озбиљно.

„Од Приштине су захтијеване готово тривијалне ствари које су постале основа дјеловања међународног фактора који се показао као необјективан према Србији и Србима у цјелини“, сматра Додик.

Он је оцијенио да тај фактор једино покушава да Србе држи раздвојене, а све друге да уједини у поједине државе.

Додик је истакао да је видљиво и јасно да су Срби као народ кроз ослободилачке борбе давали слободу другим народима, а да сада, док се самопроглашена, непризната држава Косово бави сепарацијом и уједињавањем са Албанијом, они себи дају за право да Србима држе предавање, што другима не би дозволили.

„Ми смо стално под неким притиском. Они само кад виде да не могу ништа да учине, онда кажу `па нико ништа и не тражи`, а чим се пружи мала прилика, одмах би девастирали Републику Српску и направили унитарну БиХ“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, сама та концепција је направљена још стотинама година уназад, а њена тежња је да Срби и Србија никада не постану важан, конструктивни фактор мира на Балкану.

Он сматра да је Запад креирао распад бивше СФРЈ, а да су резултат тога моноетничке Словенија и Хрватска.

„Политика Запада уопште се не разликује од времена распада Отоманске империје. Ни данас када на један овако софистициран начин покушава да пошаље поруку Србији и Србима гдје год да су, да је генерална политика у суштини антисрпска“, оцијенио Додик.

Такви притисци, каже Додик, могу се обуздати тиме што ће Србија показати да је свјесно друштво и рачунати на промјену контекста међународних односа.

„Мада, од оних који су вијековима правили антисрпску концепцију, не можемо ни очекивати ништа друго. Можемо само да свједочимо лажном пријатељству које се показује захтјевима за стално моделирање српске националне политике и српског народа“, додао је Додик.

Он је указао да ће бити веома важно оно што Србија већ сада чини, а то је истрајавање у њеном идентитету, те да српски народ треба да покаже свијету и окружењу да је озбиљан и велики народ.

Архива