Цвијановић: Важан и користан састанак са Вучићем

04.12.2018 Актуелно

 

„Захвална сам за разумијевање, за подршку коју смо добили. Пренијећу грађанима Републике Српске да је ово био важан, угодан и користан састанак и да сам одушевљена и тиме што и предсједник Вучић показује опредијељеност да заједно радимо на свим изазовима са којима смо суочени и у Републици Српској и у Србији и важно је да будемо заједно“, рекла је Цвијановићева новинарима послије састанка у Предсједништву Србије.

Она је истакла да је посебно радује и осјећа захвалност због тога што је Вучић препознао важност и потребу успостављања националног програма демографске обнове Републике Српске и што ће Србија бити партнер Српској, њеним институцијама и свима онима који буду укључени у овај програм.

Цвијановићева је навела да је добила потврду да ће Србија и Република Српска наставити да сарађују и када је ријеч о стратешким инфраструктурним пројектима и да ће Србија бити присутна и помоћи да се реализују ти пројекти.

„Наставиће се програми подршке када је ријеч о односу према нашим општинама, грађанима и оно што је важно јесте да морамо стално да показујемо и да градимо сарадњу на сваком другом плану“, рекла је Цвијановићева.

Предсједник Републике Српске подсјетила је да је, када је преузела ову функцију, рекла да је сасвим природно и логично да прва званична посјета буде у Србији и разговор са предсједником Србије, што се и десило.

Она је навела да је на састанку рекла Вучићу да Србија за Републику Српску представља ослонац и упориште.

„Рекла сам да смо загледани у све оно што се дешава овдје, повезани многим стварима. Оно што је важно јесте да је Србија препознала потребу да води рачуна и о Републици Српској, не угрожавајући било кога у оквиру БиХ, узимајући у обзир апсолутно шта јесте БиХ“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је искористила прилику да захвали за „другачији искорак Србије према Републици Српској“, при чему је, како је навела, на челу свега тога био Вучић.

„То јесте другачији третман, однос према нашим општинама, јесте да се покаже да Србија жели да улаже, да гради, да остави траг, да буде присутна у нашим општинама и у животу наших грађана и ми то јако цијенимо“, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је у претходном периоду, као предсједник Владе Републике Српске имала задовољство да сарађује и са предсједником Вучићем и премијером Србије Аном Брнабић.

„Задовољна сам ониме што смо имали у Србији, а то значи да смо имали подршку, да су у неким кризним моментима прискочили у помоћ, и тада на челу Владе, знала сам да цијеним важност такве интервенције“, рекла је Цвијановићева.

Вучић: Српска може да очекује још већу помоћ Београда

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Република Српска, захваљујући добрим економским резултатима Србије, може да очекује још већу помоћ ове земље.
 
Вучић је замолио Цвијановићеву да колегама и народу Републике Српске пренесе срдачне поздраве уз жељу да заувијек сачувају Српску и брину о њеним грађанима.
 
„Ми ћемо умети да будемо снажан ослонац Републици Српској, баш како сте ви то пожелели“, рекао је Вучић на састанку са Цвијановићевом у Београду.
 
Он је предсједнику Републике Српске честитао избор на ову функцију и пожелио јој много успјеха у будућем раду.
 
„Желим да чувате Републику Српску, да грађани буду задовољни и срећни, богатији, да буду свој на своме“, рекао је Вучић.
 
Он је истакао да ће Србија увијек поштовати Дејтонски мировни споразум, сваку одлуку коју консензусом донесу три народа у БиХ, поштоваће интегритет БиХ и интегритет Републике Српске у оквиру БиХ.
 
„Не морам да говорим шта нас све везује са Републиком Српском. Припадамо истом народу, али мислим да треба да гледамо у будућност – како да се убрзано развијамо и градимо економске, културне и све друге односе, од инфраструктурних повезивања до већег броја инвестиција“, рекао је Вучић.

Архива