Цвијановићева најавила вишегодишњи национални програм демографске обнове Српске

03.12.2018 Актуелно
 „Циљ овог програма је демографска обнова, створити услове да људи остану овђе и њихово повећано запошљавање, стварање услова за већу креативност, инвентивност и иницијативу подстицају“, појаснила је Цвијановићева у изјави новинарима, након што је присуствовала сједници Управног одбора Завода за запошљавање Републике Српске у Бањалуци. 
 
Предсједник Српске је навела да је овај програм амбициозан и због тога што мора јасно да елаборира, идентификује и детектује све оно што су разлози „због чега се морамо данас бавити овим проблемом на један посебан начин“. 
 
Она је рекла да ће у овај програм биће укључено много субјеката, а један од важних партнера у оквиру тог програма биће Завод за запошљавање Репиблике Српске са својим циљаним мјерама које ће договарати. 
 
Цвијановићева је навела да никад није касно да се покрене овај пројекат, напомињући да је до сада низ мјера дефинисано и спровођено у оквиру популационе политике или подршке популационим мјерама у Републици Српској. 
 
Она је подсјетила да је Влада Републике Српске цијели низ година обезбјеђивала одређену подршку како би се подстакла популациона политика у Српској. 
 
„Kада је ријеч о младима, Влада је обезбјеђивала субвенционисање каматне стопе за рјешавање стамбеног питања младих људи и то је циљана мјера која је дала резултат“, истакла је Цвијановићева. 
 
Према њеним ријечима, Влада Републике Српске увела је и неке друге мјере – накнада за незапослене породиље од 405 KМ у трајању од 12, односно 18 мјесеци, подршка за рађање трећег и четвртог ђетета, опрема за новорођенче, изградња 96 кућа за вишечлане породице широм Српске, програм подршке ђеци првог и другог разреда основне школе дођелом бесплатних уџбеника, који је затим проширен на свих девет разреда основне школе за одликаше из вишечланих породица. 
 
Цвијановићева је навела да ће у Републици Српској бити реализован Програм стартап Српска вриједан два милиона KМ, чија је циљна група запошљавање младих до 35 година у Републици Српској. 
 
„Средства у укупном износу од два милиона KМ обезбијеђена су тако што је пола милиона евра дала Влада Србије, а остатак Влада Републике Српске“, појаснила је Цвијановићева. 
 
Она је оцијенила да је ово веома подстицајан програм који ће омогућити младим људима који су ушли у процес или желе да покрену одређени нови бизнис да имају значајну подршку. 
 
Цвијановићева напомиње да се овај програм знатно разликује од свих ранијих програма подршке, јер нуди већу финансијску основу за покретање одређених пословних активности. 
 
„У зависности од ђелатности, ови износи су 20.000 KМ, 30.000 KМ и 50.000 KМ. Став на Управном одбору Завода је да овим новцем, ако имате адекватан бизнис-план и визију, можете обезбиједити солидан почетак пословања“, истиче Цвијановићева. 
 
Цвијановићева каже да је ово нови програм, који је кампатибилан са свим другим програмима запошљавања које је реализовао Завод за запошљавање Републике Српске, а који су се односили на различите категорије становништва. 
 
Она је рекла да је Акциони програм запошљавања који је спровођен у Српској давао резултате, што се јасно види по томе да постоји упорна тенденција да расте број запослених, а смањује се број незапослених у Републици Српској, што је дио циљаних мјера институција Српске. 
 
Директор Завода за запошљавање Републике Спске Мирослав Вујичић рекао је да је Управни одбор Завода донио одлуку о расписивању Програма стартап Српска вриједног два милиона KМ, чија је циљна група запошљавање младих до 35 година у Републици. 
 
„Kарактеристика овог програма је да се он радио заједно са Србијом, а бивши предсједник Српске Милорад Додик покренуо је иницијативу за реализацију овог пројекта за који је Влада Србије обезбиједила пола милиона евра, док је остатак средстава дала Влада Републике Српске“, истакао је Вујичић. 
 
Он је рекао да су пројекти Завода за запошљавање Српске дали значајан резултат на смањењу броја незапослених, истичући да су у овој години за све пројекте Влада и Завод издвојили укупно 19 милиона KМ за подстицаје запошљавања, од чега је до сада реализовано око 14,3 милиона KМ, а којима је обухваћено 4.300 лица. 
 
„Циљ нам је да више од 5.000 лица обухватимо запошљавањем у Републици Српској у овој години“, истакао је Вујичић. 

Архива