Цвијановић: Будућност у јаким институцијама Републике Српске

15.12.2018 Актуелно
– Они промовишу ту БиХ која би данас-сутра требало да постане грађанска и у којој се не би видјели ентитети и интереси народа или етничких заједница, како они то воле да кажу. Жао ми је, али таква БиХ не може да функционише – рекла је Цвијановићева за Независне новине.

Цвијановићева је истакла да ће Сарајево остати скучен простор све док ужива подршку великог дијела међународне заједнице, која то користи као платформу за доказивање да пројекат звани БиХ није мртав и док се игноришу реалности.

Она је нагласила да је веома јасно прочитала поруку политичког Сарајева да тамо нема мјеста за Српску и да они немају намјеру да уважавају све и свакога.

Коментаришући проблеме због заставе Српске у Предсједништву БиХ, Цвијановићева је оцијенила да то показује заправо цјелокупан амбијент у оквиру БиХ, јер је за њу сасвим логично да се неко ко је српски члан Предсједништва БиХ и ко долази из Републике Српске понаша у складу са Уставом, као и очекивањима грађана Српске.

Она сматра да је оправданим и логичним да неко ко долази из Републике Српске и жели да постоји њена застава на мјесту гдје борави и обавља своје задатке у име Републике Српске, те да не види да се ту крши било каква процедура.

– БиХ никад није земља афирмације било чега, него земља у којој се изнова отварају одређени проблеми сасвим беспотребно. Ово је више знак нетрпељивости која долази из политичког Сарајева, које жели да покаже да нема мјеста Српској, а у заједничким органима требало би да се покаже да је то комотно мјесто за свакога – оцијенила је Цвијановићева.

Цвијановићева је поручила да Република Српска прихвата институције БиХ онолико колико има простора за Републику Српску да тамо остварује своје интересе.

Према њеним ријечима, пракса је показала да се тамо оспоравају интереси Српске и да су заједничке институције мјесто одакле су блокирани многи процеси који су били важни за Републику Српску.

– Тамо су доношене многе одлуке које су биле штетне за Републику Српску. Креирале су се праксе, вануставне, које су дјеловале против Српске и тако треба посматрати ствари – тврди Цвијановићева.

Она сматра да је будућност у јаким институцијама Републике Српске, те да се не смије одустати од идеје да Република Српска мора да остане вјечна и стабилна.

– Никада нећу одустати од тога. Моје опредјељење је то да Република Српска мора да буде све стабилнија, јер је то једини амбијент гдје можете да дефинишете своје ставове и планове за будућност. Не знам какву будућност има БиХ – рекла је Цвијановићева.

Она је додала да би вољела да јој неко објасни каква је будућност земље у којој је стално неко ко може да суфлира, а долази са стране, у којој амбасадори дневно кроје политику и долазе у институције и причају шта је то боље за народе овдје и ако промовишу и показују разумијевање за само једну политичку страну, јер за њих не постоје три политичке стране.

Цвијановићева је објаснила да, када је ријеч о европским интеграцијама, не постоји процес који кочи Српска, која је најорганизованија у цијелој БиХ да спроведе одређене обавезе.

– Оно што ми тражимо и инсистирамо на томе јесте да се ствари поставе на уставне принципе. Што се тиче НАТО пута, ми смо своје ставове врло јасно изразили кроз резолуцију у Народној скупштини и морам рећи да је то посљедица процеса који су дјеловали у ранијем периоду – прецизирала је Цвијановићева.

Она је изразила увјерење да постоји намјера Европе и њених институција, када је у питању интегрисање БиХ у ту заједницу, те да она није неискрена, али да са друге стране види да постоје озбиљна ограничења да БиХ креће у ЕУ у наредном периоду раније дефинисаним жељеним кораком.

– Не можемо брзо тамо стићи, али било би добро да добијемо кандидатски статус. То би била снажна порука, мада сам сигурна да би нам и након тога требало, оптимистично говорећи, 10, а реално 15 или 20 година да стигнемо до чланства – рекла је Цвијановићева.

Архива