У фокусу безбједоносна област

18.11.2018 Актуелно

 

Додик је истакао да представници Републике Српске у заједничким органима БиХ треба да буду једна репрезентација, у којој ни на клупи неће бити мјеста за оне који сваког дана не дају сав свој максимум за интересе народа и ентитета који их је делегирао за рад у Сарајеву. 

Кривицу за лоше међуетничке односе и нагомилано неповјерење у БиХ, Додик приписује страном фактору и антидејстонским рјешењима која су наметали, а која ће морати да се преиспитају. 

„Иницираћу укидање антиуставних закона. Мој задатак јесте да укажем да је дио међународне заједнице, наметањем закона, детерминисао политички систем антидејтонским рјешењима која се показују као нефункционална“, рекао је Додик за „Политику“. 

Појашњавајући своју ранију изјаву да ће Предсједништво БиХ бити епицентар одлучивања, Додик је истакао да је Предсједништво БиХ једини извршни орган на заједничком нивоу и да је епицентар одлучивања везан, на пријер, за за Обавјештајно-безбједносну агенцију /ОБА/ БиХ, која има законску обавезу према том органу. 

„Ако Предсједништво БиХ не прихвата платформу за рад ОБА БиХ, онда та служба не може да дјелује. Тако пише по Закону. Већ три године немамо такву платформу. Мислите ли да ћу дозволити да ОБА БиХ дјелује, а да нема заједничке платформе“, упитао је Додик. 

Према његовим ријечима, без обзира на то што је пракса направила, ОБА одговара искључиво Предсједништву БиХ, а српски карови из ОБА одговараће српском члану Предсједништва. 

Он је додао да, без обзира што тамо покушавају да направе заједничку службу, Српска тамо има своје интересе. 

„Не може бити интерес Републике Српске да се обавјештајно прати руководство Србије. Нити могу да прогласе /руског књижевника Захара/ Прилепина за непожељног. Како је неко од Срба у тој служби могао то да дозволи? Према томе, или ћемо радити или нећемо. Не идем у Сарајево да будем икебана, већ да заступам интересе Републике Српске“, рекао је Додик. 

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ оцијенио је да је ОБА постала приватна служба Бакира Изетбеговића. 

„На том питању нема толеранције. Наше право има да се поштује. Људи из ОБА БиХ су уназад четири године само бјежали од нас, пратили мене и остале људе. Претворили су се у службу која припрема стављење људи на `црну листу` САД. Сваки човјек који ради на важним пословима у заједничким институцијама биће оцјењиван. Није ми важно из које је политичке партије већ да је патриота и да представља Српску“, рекао је Додик. 

Он је навео да ће изгубити мјеста они за које се утврди да су комформисти. 

„Ако Народна скупштина Републике Српске дефинише шта је интерес Српске, немају чиновници о томе шта да дискутују. Ко није спреман да брани тај став нема шта да ради у Сарајеву. Треба зауставити силна запошљавања у органима БиХ. Узимају се само подобни, то је једна, како је /амерички предсједник Доналд/ Трамп волио да каже `вашингтонска жабокречина`. У овом случају то је јазбина у којој се путем страха, тужилаца, правилника и неуставне Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипе/ покушава моделирати систем“, рекао је Додик. 

Он је нагласио да би било паметније да је прихваћен дејтонски принцип према којем су ентитети фактори одлучивања. 

„У интересу Срба није да постоји Сипа. Ићи ћемо ка томе да се спријечи да та агенција неовлашћено улази у Републику Српску, као што је било ексцеса, по налогу /министра безбједности БиХ Драгана/ Мектића“, рекао је Додик. 

Додик је истакао да по Уставу БиХ ниједна оружана формација не може да уђе на територију ентитета без сагласности тог ентитета и поставио питање како СИПА може да крши Устав? 

Он је поновио да БиХ не треба толика и прескупа војска, која би се „распала у случају било каквих нереда“. 

Када је ријеч о обезбјеђењу које ће имати у Сарајеву, Додик је рекао да ће то бити само људи у које има повјерење и да му не треба обезбјеђење са нивоа БиХ. 

„У те неке заједничке јединице немам повјерење. Неће ме они обезбјеђивати. Имаћемо сарадњу са Владом Републике Српске, не треба ми обезбјеђење на нивоу БиХ. Зар да прихватим да ме чува СИПА која је прије три мјесеца хтјела да ме хапси, затвара и претреса моју кућу“, питао је Додик. 

Он је додао да повјерење има само у полицију Републике Српске, а прописе које су „можда неки прије и потписали нека примјењују код себе“. 

„Неће ме обезбјеђивати нико други, него Полиција Републике Српске“, категоричан је Додик. 

Додик је навео да је, као и сваки други представник Републике Српске, „само на привременом раду у Сарајеву“, те да је он уствари функционер Српске гдје је изабран. 

„Сва политика у БиХ, као и монетарна политика, стављају се у функцију туђих интереса. Захтјеви ЕУ у процесу придруживања иду директно на штету наше привреде. Приватизација спроведена под притиском странаца девастирала је живот у БиХ. Ако нема жеље да се то мијења не видим сврху функционисања БиХ“, навео је Додик. 

На питање да ли се недавни „конфликт“ са амбасадором Аустрије може схватити као дио најављене политике „поврата суверенитета БиХ“, Додик је рекао да „нема конфликт ни са ким“. 

„Аустријски дипломата нам покушава говорити како ћемо се понашати. Нисмо се састајали двије године од када сам га откачио. Навијачки се понаша за муслиманску страну у БиХ и сада, одједном, он треба да се састане са мном. Они који су спремни да поштују Републику Српску и мене као члана Предсједништва БиХ из Српске имаће дијалог. Они који нису, неће бити поштовани“, рекао је Додик. 

Он је нагласио да је „савршено свјестан великих и моћних земаља“, али да нема ниједан разлог да показује подаништво тако што ће прихватити „благо речено сугестије да рјешава ствари онако како они мисле да треба“. 

На питање које ће земље прво посјетити као члан Предсједништва БиХ, Додик је рекао да ће се прво вратити у Републику Српску, па у Србију, „а за даље ће видјети“.

Архива