Свечани пријем у И. Сарајеву – Важан дан који симболизује нови почетак за Српску

20.11.2018 Актуелно
 
Додик је захвалио званицама, истакавши да је данас важан дан који симболизује нови почетак за Републику Српску и њен народ и мир на овим просторима.
 
– Добио сам мандат од српског народа да представља Републику Српску у наредне четири године на најбољи могући начин, онако како знам и како умијем и са искуством које имам, како би одбранио њене виталне интересе – поручио је Додик и додао да се залаже за мир и сигурност.
 
Он је поновио да се залаже за поштовање изворних Дејтонских овлаштења и Устава, те укидање страних судија у Уставном суду БиХ и виског представника.
 
– Залажем се за БиХ која ће бити стабилна и гдје ће Република Српска бити видљива. Залажем се да нам се врате отета права. Нећу изигравати форму политичара који ће говорити оно што они хоће, већ како ми желимо. Понашаћу се у складу са Уставом, нећемо прихватити неправду, јер ако је прихватимо, она се онда и није десила – рекао је Додик.
 
Он је нагласио да два ентитета и три конститутивна народа треба да буду окосница свих одлука и да је концепт „један чоовјек један глас“ неприхватљив у БиХ.
 
– Заступаћу Устав и идем у Предсједништво као човјек изабран у Републици Српској и од свог народа. И кад то тумачим, ја не идем нигдје, представљам Републику Српску и то ћу учинити најбоље што могу – поручио је српски члан Предсједништва БиХ.
 
Он је нагласио да никоме неће наносити неправду, али да политика у БиХ мора бити политика чистог рачуна.
 
– Само оно за шта се заједнички договоримо биће могуће. Залагаћу се за позиционирање БиХ у регионалној сарадњи, али моје дјеловање никада неће бити против Србије. То је природно и тако ће увијек бити. Вјерујем да је то најисправније, јер су добра сарадња БиХ и Србије у интересу свих – рекао је Додик.
 
Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, која је присуствовала свечаном пријему, рекла је за РТРС да је данас важан дан и да убједљива изборна побједа Милорада Додика показује да његова политика ужива велику подршку грађана.
 
Она је поручила да Српска има капацитет и да ће њени званичници наставити да раде заједно у циљу заштите њених интереса.
 
– Вјерујем у Републику Српску – поручила је предсједница Српске.
 
Цвијановићева је рекла да очекује помаке у представљању интереса Републике Српске у Сарајеву, што није било могуће са њеним досадашњим представницима у власти на нивоу БиХ, који су, како је рекла, водили успавану политику. Она је навела да ће се то промијенити доласком Додика у Предсједништво БиХ.
 
– Он ће покренути многе ствари са мртве тачке. Заокружили смо цијелу структуру и у Нову годину улазимо са јасним стратешким циљевима. Додик ће знати да брани Републику Српску и да је представља на најбољи могући начин – истакла је Цвијановићева.
 
Она сматра да је договор у БиХ неопходан, али да ниједна одлука не смије бити на штету Републике Српске.
Пријему у Источном Сарајеву присуствовали су и предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић и делегација Владе Републике Српске на челу са потпредсједницом Владе Сребренком Голић.
 
 
 
Пријему је присуствовала и делагација Србије на челу са министром одбране Александром Вулином, а у делегацији су били и министар правде Нела Кубуровић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.
 
 
 
Свечаности је присуствовао велики број званица и гостију из Републике Српске и БиХ, међу којима је био и прослављени српски режисер Емир Кустурица, те представници вјерских заједница, невладиног сектора, академске заједнице, дипломатског кора и међународних организација.
 
 
 
У Сарајеву је претходно одржана конститутивна сједница Предсједништва БиХ на којој су инаугурисани њени чланови изабрани на октобарским изборима – Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић.
 
Након што им је предсједник Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић уручио сертификат којим се потврђује њихов избор на општим изборима одржаним у октобру, Додик, Џаферовић и Комшић  прочитали су текст свечане изјаве који гласи:
 
„Овим се заклињем да ћу савјесно обављати дату ми дужност, поштовати Устав БиХ, спроводити Општи оквирни споразум за мир и његове анексе у цијелости, штитити и унапређивати људска права и основне слободе, те бринути о интересима и равноправности свих народа и грађана“.
 
Српски члан Предсједништва, поводом ступања на дужност, пољубио је заставу Републике Српске у згради Предсједништва БиХ и прочитао текст свечане изјаве, коју је и потписао.
 
Текст свечане изјаве прочитали су пред претходним сазивом Предсједништва који су чинили Младен Иванић из Републике Српске и Драган Човић и Бакир Изетбеговић из ФБиХ.
 
Милорад Додик (Фото: Siniša Pašalić/RAS Srbija) 
Милорад Додик (Фото: Siniša Pašalić/RAS Srbija)
 
Додик је јуче пред Народном скупштином Републике Српске положио свечану заклетву, што је било први пут да један од чланова Предсједништва заклетву поводом избора у овај највиши колективни орган на нивоу БиХ положи пред ентитетским парламентом.
 
Након што је сваки од новоизабраних чланова појединачно потписао текст заклетве, поступак њиховог свечаног увођења у дужност /инаугурација/, сматра се завршеним.
 
Предсједавање у новом сазиву Предсједништва, седмом по реду од потписивања Дејтонског споразума, по аутоматизму преузима члан према слиједу ротације предсједавања претходног сазива, а то је Милорад Додик.
 
Предсједавајући Предсједништва мијења се сваких осам мјесеци, по принципу ротације, а у складу са Изборним законом БиХ.
 
Први сазив Предсједништва изабран је у септембру 1996. године, а чинили су га српски члан Момчило Крајишник, бошњачки Алија Изетбеговић и хрватски Крешимир Зубак.
 
Данашњој инаугурацији новог сазива чланова Предсједништва присуствовале су званице из јавног и политичког живота у БиХ и дипломатског кора.

Архива