Српска стабилна – позитивни резултати у раду претходнe Владe

19.11.2018 Актуелно

Цвијановићева је изразила увјерење да ће вријеме у којем ће неки нови предсједници или премијери то чинити бити боље од овог данашњег, а то ће значити да се Република креће и да иде напријед. 

„Већ 16 мјесеци узастопно биљежимо позитивну стопу реалног раста БДП-а, а први пут он је достигао износ више од 10 милијарди КМ. Постигли смо највиши ниво запослености од када се мјери ова статистичка категорија у Српској, као и рекордну покривеност увоза извозом и наша индустријска производња биљежи континуиран раст. Буџет Републике Српске је у потпуности стабилан, без било каквих неизмирених дуговања. Изградили смо више од 100 километара ауто-пута и реализовали бројне друге пројекте саобраћајне или комуналне инфраструктуре, изградили или реконструисали школе, болнице, студентске домове, вртиће и све то – управо захваљујући финансијској стабилности и дисциплини“, нагласила је Цвијановићева. 

У обраћању у Народној скупштини Српске, новоизабрани предсједник Републике је подсјетила да су у протеклом периоду кроз више корака повећане пензије за око 20 одсто, повећан је и буџет за подстицаје у пољипривреди, породичне и личне инвалиднине и борачки додатак и друга социјална давања, као и плате свим радницима – и у јавном и у приватном сектору, уведена су и нека нова права као што је накнада за незапослене породиље, затим цивилне инвалиднине, као и накнада за демобилисане борце који имају више од 65 година, а немају 15 година осигураног стажа. 

„Посебно сам задовољна што смо све позитивне помаке у економској и социјалној сфери остварили у блиској сарадњи и кроз искрен дијалог са нашим социјалним партнерима. Градећи болнице, школе, вртиће, путну инфраструктуру, туристичке комплексе, настојали смо водити рачуна о равномјерном развоју и потребама свих дијелова Републике Српске. Али, знам да је још много изазова пред свима нама, зато је важно да у најкраћем року изаберемо нову владу због чега и намјеравам да одмах сутра, свог првог радног дана као предсједник Републике, именујем мандатара“, најавила је Цвијановићева.

Архива