СНСД и коалиција спремни да формирају Савјет министара БиХ

10.11.2018 Актуелно

 

„Ми не идемо на ниво БиХ у политичке коалиције, то су измишљотине разних аналитичара на нивоу БиХ. Идемо тамо са нашим политикама које су веома јасне“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је потребан договор о новој азилантској политици, али и за остала питања која ће предлагати.

„Ако то не буде функционисало, имаћемо паралисан рад институција као што смо имали до сада. Не бих желио да се то деси, али исто тако не желим да се према иницијативама које долазе из Српске односе као до сада“, истакао је Додик, који је и новоизабрани члан Предсјендиштва БиХ из Српске.

Он је поручио да је спреман да ради са свима у заједничким институцијама БиХ, да утврде политику додатног јачања суверенитета БиХ, укидањем функције високог представника у БиХ, те да у Уставном суду БиХ више неће бити страних судија.

Додик каже да, у супротном, не види разлог да брани суверенитет на било којем другом питању.

„Република Српска даје несумњив снажан капацитет на нивоу представљања у БиХ и нећемо оклијевати да тамо радимо у име Српске, не желећи да направимо никакву штету ниједном Бошњаку, Хрвату, Федерацији БиХ, нити кантону“, рекао је Додик.

Он је навео да Српска жели да буде прихваћена мјера спречавања уласка миграната у БиХ и не жели да се на њену територију прелије мигрантска криза, каква је она у Унско-санском кантону.

„Ако они то неће, онда нам шаљу поруку да су смислили ову мигрантску политику и да је она усмјерена на дугорочна питања и рјешавања. Када добијете азил, након три године постајете држављанин БиХ и имате пуно право да се настаните било гдје у БиХ. Можете доћи у Бањалуку“, рекао је Додик.

Он је поновио да такви захтјеви Републике Српске неће моћи бити игнорисани и да се мора промијенити досадашња неефикасна политика о питању миграната на нивоу БиХ.

„Сматрам да БиХ својим ауторитетом треба изаћи пред Србију и рећи – затворите нам ту границу, не можемо да примамо мигранте са ваше стране, ако то будете чинили према нама и пуштали мигранте, донијећемо наше мјере. Позивам ове у Сарајеву да дефинишемо ту политику“, рекао је Додик.

Он је најавио да ће у понедјељак, 12. новембра, разговарати са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем о актуелној сарадњи.

„Постоје неки контакти и са другима, али признајем да сам, можда, мало политички лијен и не разумијем ситуацију у Федерацији БиХ, не знам ко тамо с ким хоће или неће и не намјеравам тиме да се бавим. Чекам да направе већину, па да с њима разговарам“, рекао је Додик.

Архива