Кошарац: Предстоји борба за укидање ОХР-а и смањење страног утицаја

04.11.2018 Актуелно

 

„Функција високог представника у БиХ треба да буде укинута, а странци у БиХ треба да престану да се мијешају у унутрашња питања и да се понашају као дипломате у свакој другој земљи“, рекао је Кошарац Срни коментаришући актуелну посјету високог представника Валентина Инцка САД.

Према његовим ријечима, ОХР представља припејд допуну ставовима политичког Сарајева и водећих бошњачких странака, прије свега СДА, што доказује сваки нови извјештај који високи представник подноси пред Савјетом безбједности Уједињених нација.

„Ријеч је о неистинитим и пристрасним извјештајима, који у потпуности одражавају ставове највиших функционера СДА и других бошњачких странака. Зато је велика ствар што државе чланице Савјета безбједности Уједињених нација, захваљујући Русији, имају могућност и прилику да виде и чују извјештај Владе Републике Српске“, нагласио је Кошарац.

Он је поручио да ће представници Републике Српске у заједничким институцијама БиХ конкретизовати захтјев за укидање ОХР-а након што БиХ добије статус кандидата за улазак у Европску унију.

„Увјерен сам да ће и европски званичници ускоро увидјети бесмисленост постојања високог представника и његове канцеларије, посебно након што БиХ добије кандидатски статус. Ми из Републике Српске тражићемо од земаља Европске уније, као и од свих других држава чланица ПИК-а да укину финансирање високог представника и ОХР-а и окончају рад те институције“, рекао је Кошарац.

Он је нагласио да ће фокус дјеловања представника Републике Српске у заједничким институцијама бити и замјена страних судија домаћим у Уставном суду БиХ, као и потпуно елиминисање утицаја странаца на рад правосудних органа БиХ, посебно на плану процесуирања ратних злочина.

„Нисмо и нећемо одустати од доношења Закона о Уставном суду БиХ, а тражићемо и хитно усвајање нове стратегије за процесуирање ратних злочина, што су бошњачки министри у Савјету министара покушали да спријече. Вријеме је да се отворе бројни случајеви ратних злочина над Србима који су годинама скупљали прашину по ладицама Тужилаштва и Суда БиХ“, закључио је Кошарац.

Архива