Предсједништво да ради у складу са Уставом

23.11.2018 Актуелно

 

Додик је рекао да је одлучујуће за ђеловање на нивоу БиХ чињеница да члан три Устава БиХ каже да је БиХ састављена од два ентитета и три народа и да Република Српска, без обзира на насиље високог представника, није дала сагласност да се тај члан мијења.

„Низом закона које су наметнули покушали су да Предсједништву узму обиљежје управо БиХ, намећући и доносећи законе за различите органе. Они су покушали да удаље Предсједништво као орган који контролише и даје налоге свим другим органима на заједничком нивоу како ће ђеловати“, навео је Додик на конференцији за новинаре.

Додик је напоменуо да ће поштивање члана три Устава бити суштина његовог политичког рада и рада у Предсједништву.

Он је рекао да жели да се примијени Устав БиХ, Анекс четири Дејтонског споразума, који је јасно утврдио надлежности органа на заједничком нивоу и да ће употребљавати и тражити од свих сарадника из Републике Српске да употребљавају термин „заједнички ниво“ јер је тако и предвиђено.

„Желим да обезбиједим да са својим колегама радим у складу са оним што је написано, а не шта су нечије жеље“, поручио је Додик.

Додик је истакао да његова политика неће бити политика „тук на утук“, него политика чистог рачуна, што подразумијева да се увијек и изнова уважава члан три Устава БиХ да је БиХ састављена од два ентитета и три народа.

„Сматрамо да је Република Српска дала територију и одређене надлежности за ниво БиХ и зато је било могуће потписати Дејтонски споразум“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, високи представници су упорно кршили Дејтонски споразум у свом мандату који су добили Анексом 10 Дејтонског споразума, вршећи правно насиље над међународним правом, а политичко насиље над Србима и предсједницима Срба у континуитету намећући рјешења и лажно износећи чињенице, прије свега, на међународном плану.

Он је подсјетио да је функција високог представника уведена Анексом 10 Дејтонског споразума и да о његовом именовању у БиХ не постоји ниједна релевантна одлука било ког тијела УН или ЕУ.

Додик је нагласио да су високи представници све радили мимо Анекса 10, и то није било могуће зауставити у тренуцима када је моћ међународног фактора у БиХ била веома присутна, а било је више од 60.000 страних војника и била је велика политичка и финансијска моћ.

„Република Српска, без обзира на то ко ју је представљао у које вријеме, издржала је налет међународног фактора. Он је увијек био у функцији онога што су Бошњаци жељели. Бошњаци су навикнути да им међународна заједница одрађује посао“, рекао је Додик и поручио да ће та пракса престати и да је могућ само договор.

Он сматра да је интервенционизам међународне заједнице превршио сваку мјеру.

Додик је нагласио да ће, ако се појави било који представник међународне заједнице с намјером да налаже органима БиХ поступање или рјешења која су у њиховом интересу, тражити од Предсједништва да се од тога огради и онемогући њихово ђеловање на тај начин.

„Ја сам за потпуно успостављање суверенитета БиХ, у складу са Уставом, Анексом четири и Дејтонским споразумом у цјелини“, рекао је Додик.

Додик је захвалио свима који су на претходним изборима гласали за њега, дајући му највећи број гласова икада за једног српског члана Предсједништва БиХ. 

Архива