Предсједик Српске одбио сусрет са аустријским амбасадором

07.11.2018 Актуелно

„Својим пристрасним наступима веома често сте излазили из оквира доброг дипломатског понашања и тиме нас удаљавали од жељене сарадње са државом коју изузетно поштујемо и са којом смо хтјели да сарађујемо“, истакао је предсједник Српске у писму упућеном Памеру након што је аустријски дипломата затражио састанак са Додиком. 

Додик је у писму навео да Република Српска и он лично имају велико поштовање за државу Аустрију и годинама су чинили све да имају добру сарадњу, засновану на узајамном поштовању. 

„Својим дјеловањем и јавним иступима грубо сте се мијешали у унутрашња питања у БиХ, отворено фаворизујући одређене, по правилу бошњачке политике у БиХ, чиме сте своју државу лишили објективног утицаја у БиХ“, наглашава се у писму. 

Предсједник Српске и новоизабрани члан Предсједништва БиХ подсјетио је да је аустријски дипломата само прије неколико мјесеци учествовао у необјашњивом скандалу у Требињу, када је грубо и бахато напао групу пензионера, која му није дозволила да их фотографише, да би након тога обмањивао јавност да је нападнути. 

„Да ли сте размишљали какву штету сте нанијели и Републици Српској и српском народу креирајући измишљотину о наводном нападу на једног дипломату“, упитао је Додик у писму упућеном Памеру. 

Предсједник Српске је нагласио да је аустријски дипломата отворено и некритички исказивао подршку високом представнику у БиХ, који је такође излазио из оквира прихватљивог понашања и кршио одредбе међународног споразума и међународног права. 

„Ово су само неки од разлога због којих сам присиљен да одбијем сусрет са Вама, а по доласку на дужност српског члана Предсједништва БиХ о Вашем раду у Сарајеву упознаћу све релеванте државне органе Аустрије. Изражавам дубоко поштовање према држави Аустрији са којом Република Српска, упркос Вашим напорима, сарађује и надамо се сарађиваће и даље, посебно након Вашег одласка“, поручио је предсједник Додик.

 

Архива