Hемјерљив допринос Шестог одреда у стварању Српске

01.11.2018 Актуелно

 

„Желимо да искажемо поштовање према свима који су дали животе за стварање Републике Српске. Сви који су стварали Српску, али и они који данас имају обавезу да је чувају су на истом задатку, а то значи унапређење и развој наше Републике“, рекла је новинарима Цвијановићева, након што је служен парастос и положени вијенци за 13 погинулих припадника овог одреда.

Она је истакла да мора бити сачувано сјећање на све људе који су стварали Републику Српску и да ништа не смије бити препуштено случају.

Директор Полиције Републике Српске Дарго Ћулум нагласио је да је овај одред био елитна јединица МУП-а Српске.

„Са посебним емоцијама данас се сјећамо наших хероја који су дали животе за одбрану отаџбине и стварање Републике Српске“, рекао је Ћулум.

Обиљежавању у Центру за обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске /МУП/ у Залужанима присуствовали су и бивши припадници Шестог одреда, припадници МУП-а Српске, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, породице погинулих специјалаца, представници ратних одреда Специјалне полиције, као и невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Након парастоса, делегације су положиле вијенце код споменика погинулим припадницима Шестог одреда Специјалне бригаде полиције.

Шести одред Специјалне бригаде полиције формиран је 1. новембра 1992. године у Бањалуци.

Припадници овог одреда борили су се на ратиштима широм Републике Српске, а неке од акција су учешће у проширењу Коридора, заустављање продора непријатеља на Алибеговића коси на бихаћком ратишту, учешће у акцији извлачења цивила из Двора на Уни.

Од 144 припадника Специјалне бригаде полиције који су живот дали за Републику Српску, њих 13 били су припадници Шестог одреда. /крај

Архива