Фокус на реални сектор, повећање плата и очување институција Српске

23.11.2018 Актуелно
„Задовољан сам што су се на консултације одазвале све парламентарне политичке партије. Размотрићу све њихове приједлоге, али је сигурно да ћу тежити квалитету“, рекао је новинарима Вишковић након обављених консултација са представницима СДС-а, коалиције „Заједно за БиХ“, ПДП-а и независним посланицима у Народној скупштини Српске.

Он је истакао да ће инсистирати на резултатима и квалитету рада свих који буду носиоци функција.

Према његовим ријечима, пажња нове владе биће усмјерена и на повећавање запослености и рјешавање питања важних за грађане Републике Српске.

„Од већине политичких партија добили смо увјеравања да одобравају овакав приступ рада и да ће све пратити. То су рекли и опозиционари који су износили своја програмска виђења, а неки су се изјаснили да ће бити конструктивни и предлагати рјешења за која буду сматрали да ће побољшати стандард наших грађана“, навео је Вишковић и напоменуо да ће пропагирати стручност и одговорност.

Он је нагласио да не жели бити премијер који ће трчати за нечијим идејама.

„Уколико неко буде нама свакодневно наметао теме и очекивао да ћу за тим ићи, одмах ћу рећи да од тога нема ништа. Овђе се јасно зна ко је позиција, ко опозиција, али ако нечији став има реалне основе онда може бити прихваћен“, рекао је Вишковић.

Мандатар је напоменуо да је свјестан да ће од политичких партија добити имена будућих министара, али да у овом моменту не може о свима да има мишљење о стручним, моралним и људским квалитетима.

„Даћемо им прилику, али то не значи да је неко себи загарантовао останак на функцији наредне четири године. Останак ће бити вреднован резултатима рада и на томе ћу инсистирати. Ако је одређени ресор припао политичкој партији, инсистираћу, ако будем незадовољан, да мијења свог човјека. Могу дозволити ово једном или два пута, наког чега ћу одузети ресор тој политичкој партији и рећи да немају квалитетан кадар“, најавио је Вишковић.

Он је изразио наду да ће радити на најбољи начин на добробит свих грађана Републике Српске и поновио да ће Министарство за избјеглице и расељена лица бити укинуто, а Министарство енергетике, индустрије и рударства бити раздвојено на два ресора, као и неких других техничких питања.

„Имамо озбиљну намјеру да Влада што више буде сервис наших грађана. Све што будемо радили биће транспарентно и да наши документи буду у електронској форми“, закључио је Вишковић.

Kонсултације су одржане у Административном центру Владе Републике Српске.

Осим са представницима опозиционих партија, консултације ће данас бити обављене и са представницима Привредне коморе Републике Српске, Уније удружења послодаваца Српске, Савеза синдиката Српске, Kонфедерације синдиката Републике Српске, те Занатско-предузетничке коморе Републике Српске.

Kонсултације ће бити настављене у понеђељак, 26. новембра, са Удружењем пензионера Републике Српске.

Архива