Додик: Залагаћу се да се Српска и ФБиХ изборе за унутрашњи суверенитет

19.11.2018 Актуелно

 

Он је, у обраћању на конститутивној сједници Народне скупштине Републике Српске, нагласио да је предуслов напретка поштивање децентрализоване структуре БиХ јер је она гарант функционалности власти у ентитетима, чије институције су једини прави сервис грађанима у БиХ и носиоци економског развоја, социјалних и политика у области образовања, здравства, енергије, саобраћаја и свих других сектора од значаја за живот грађана.

„Будући да су бројне институције успостављене биће потребно пажљиво размотрити начин њиховог даљег функционисања. Потребно је доћи до политичког договора о начину враћања уставних надлежности у оквире институционалних структура унутар ентитета, као и зауставити било какве даље покушаје дерогирања и преузимања ентитетских надлежности кроз чврсту координацију и сарадњу институција Републике Српске и њених представника на заједничком нивоу“, сматра Додик.

Додик је нагласио да са нове позиције није спреман да успори, заустави или оспори било који развојни пројекат у ФБиХ, али исто тако неће допустити да друга два члана Предсједништва ни у ком смислу зауставе Републику Српску.

„Нисам спреман да просперитет Републике Српске и нашег народа градимо на штету било ког другог народа или Федерације БиХ, и очекујем да се и друга два члана Предсједништва са истим сензибилитетом односе према Српској и српском народу“, поручио је Додик.

Он је нагласио да ће се залагати за што скорије затварање канцеларије високог представника за БиХ, који је, између осталог, флагрантно кршио међународно право и излазио из оквира надлежности које су му додијељене.

Додик је навео да је колонијална управа, како би се најједноставније могло описати дјеловање високог представника у БиХ од 1995. до данас, умртвила способност домаћих политичких елита да уопште и разговарају, а Бошњаци, навикнути на наклоност страног фактора, најчешће су одустајали од разговора, рачунајући да ће њихове политичке идеје наметати странци.

„Нажалост, много пута у прошлости је било управо тако. Тако је понашање и високих представника, појединих амбасадора, и Бошњака , који су се ослањали радије на њих, него на договор са друга два народа, Србе и Хрвате је довео у позицију да преиспитују смисао останка у таквој државној заједници“, подсјетио је Додик.

Он је подсјетио и да му је на недавно завршеним општим изборима у БиХ око 370.000 грађана дало повјерење да у наредне четири године буде српски члан Предсједништва.

„Број освојених гласова ме чини срећним и поносним, али толика подршка у првом реду обавезује. Зато ћу на ту подршку гледати, не као на награду, што у извјесном смислу у политици јесте. Гледаћу је као на свог кључног сарадника на свим питањима која се буду нашла на дневном реду Предсједништва. Ту подршку гледаћу и као опомену да никада не заборавим ко ме је изабрао у Предсједништво, и гдје сам добио гласове“, поручио је Додик.

Он је додао да је његова и изборна база изабраних посланика Република Српска, и то и њему као новоизабраном члану Предсједништва, и њима као новоизабраним народним посланицима мора бити светиња.

„Ако и мени и вама ова земља, Република Српска, не буде прије и изнад свега, бићемо на погрешном путу. А ја се нисам кандидовао да лутам. Кандидовао сам се да своје знање, искуство, енергију и патриотизам ствавим у функцију јачања Републике Српске и нашег народа“, навео је Додик.

Он је истакао сваког тренутка морају имати на уму ко их бирао и гдје су изабрани.

„По завршетку наших мандата мораћемо пред лице тог истог народа који нас је бирао. Зато и ви и ја већ данас треба да размислимо како ће изгледати наш посљедњи радни дан на мјестима за које смо добили повјерење. Ако тај дан замислимо као дан у којем се нећемо стидјети ни предака ни потомака, онда је јасно да је наш једини пут непрестана борба за интересе и напредак наше Републике и нашег народа“, сматра Додик.

Он је рекао да не иде на позицију српског члана Предсједништва која је на било који начин надређена Републици Српској, што је дефинисано и Уставом, као и да не мисли да његов рад у Сарајеву може бити лишен сарадње са институцијама Републике Српске, у првом реду са предсједником, Народном скупштином и Владом Српске.

„Мој глас у Предсједништву биће јак колико и ваш став у Народној скупштини Српске буде јак. Јер и ја своју снагу црпим из снаге Републике. Моји политички ставови и конкретне активности у Предсједништву биће директан плод консултација са инстутуцијама Републике Српске. Зато сам и сматрао да заклетву о својој одговорности за рад у Предсједништву БиХ треба да положим овдје, пред изабраним представницма народа који живи у Републици Српској. Тамо гдје сам и сам изабран, од тог истог народа“, поручио је Додик. 

Архива