Додик: Високи представници упорно кршили Дејтонски споразум

23.11.2018 Актуелно

Додик је подсјетио да члан 3 Устава БиХ каже да је БиХ састављена од два ентитета и три народа, а да су високи представници покушали то да умање и удаље Предсједништво као орган који контролише и даје налоге свим другим органима како ће да раде.

– Поштовање члана 3 биће суштина мог рада. Желим да се примијени Устав као анекс 4 Дејтонског споразум. Тражићу да моје колеге употребљавају термин „заједнички ниво“ – истакао је Додик на конференцији за медије у Источном Сарајеву.

Он је нагласио да је његова политика политика чистог рачуна и да она подразумијева уважавање члана 3 Устава БиХ.

Додик је рекао да је међународни интервенционизам неприхватљив и да се залаже за сувереност БиХ, али да је она немогућа ако страни фактори буду дјеловали као до сада.

Он је нагласио да је Република Српска издржала „налете“ међународног фактора, који је увијек био у функцији оног што су Бошњаци жељели и да ће та пракса престати.

– Позваћу друга два члана Предсједништва БиХ да дјелују на бази потребе да се уведе ред – рекао је Додик.

Додик је истакао да ће у Предсједништву тражити да се уважавају Република Српска и српски народ, а да то почиње од заставе Српске.

– Она мора да буде унутра, свагдје гдје сједим или имам састанак, не само са Предсједништвом него било ким ко долази“, рекао је он.

Истичући да је досадашња пракса била некоректна према Републици Српској и српском народу, Додик је подсјетио да је заставу БиХ наметнуо високи представник и да никада није усвојена у релевантном органу БиХ, као и да је никада није прихватила Република Српска.

Додик је рекао да неће дозволити да српски члан Предсједништва ради и дјелује под заставама БиХ и Федерације БиХ, а да његове заставе нема.

– Ја то нећу – рекао је Додик и додао да не би прихватио ни рјешење да нема ниједне заставе.

Архива