Додик у Телерингу: Идем у Сарајево да вратим снагу Републике Српске

21.11.2018 Актуелно
 – Вјерујем да је то уставно и ја ћу се понашати у складу са Уставом – поручио је Додик и додао да Српској морају да буду враћена сва уставна права која су јој одузета.
 
Додик је поновио да иде у Сарајево као изабрани представник Републике Српске и српског народа и да ће одлуке Народне скупштине и Владе Српске за њега бити светиња.
 
– Доласком у Сарајево не одричем се ничега што носим одавде. Наставићу да се понашам у складу са својим базичним ставовима – истакао је он и додао да одговорност дугује народу који га је бирао.
 
Додик је нагласио да досадашња пракса у представљању Српске на нивоу БиХ није била добра и да се то мора промијенити. Један од корака ка промјени тога су и најављени седмични састанци важних функционера Републике Српске и представника Српске на нивоу заједничких институција БиХ о важним питањима.
 
– То ће бити промијењено нашом координацијом и ниједна одлука неће моћи да прође без усаглашавања на тим састанцима – истакао је Додик.
 
Предсједавајући Предсједништва БиХ рекао је да садашњи Савјет министра нема његову подршку и да су српски представници у овој институцији радили против Републике Српске и српског народа. Навео је да ће затражити оцјену рада министарстава на челу са српским кадровима – Министарства спољних послова, Министарства спољне трговине и економских односа и Министарства безбједности.
 
– Они су нанијели штету и ми то сада морамо поправити – рекао је Додик.
 
Он је навео да је интерес српског народа очување уставне позиције Републике Српске, дефинисане Дејтонским споразумом.
 
– Садашња ситуација у БиХ је антидејтонска, а она је таква зато што је међународна заједница, прије свега њен дио са Запада, подржао насиље високог представника који је мијењао прописе градећи БиХ по неком њиховом виђењу, а не по Уставу како је то предвиђено – истакао је Додик и додао да високи представник треба да оде из БиХ, као и стране судије из Уставног суда БиХ.
 
Он је нагласио да је БиХ могућа као заједница дефинисана Дејтонским споразумом и Уставом, а никако као грађанска држава, како то неки у Федерацији БиХ заговарају.
 
– Прича о грађанском уређењу има за циљ да створи једнонационалну доминацију Бошњака. Ако неко жели, поготово грађанске опције које ту причу намећу, да се створе грађанска друштва на овом простору, онда то може да буде само Република Српска као грађански уређена, БиХ као грађански уређена и засебна, те наравно Херцег Босна уређена исто на том принципу – рекао је Додик.
 
Предсједавајући Предсједништва БиХ сматра да је за БиХ пажљиво изабран баланс у Дејтону и да је у интресу, прије свега Бошњака, да се тај баланс одрже, јер никада више неће бити могуће прегласавање једног народа.
 
– Ми само тражимо да се поштује слово Устава и Дејтонски споразум и ништа друго. Највећу одговорност за БиХ сноси бошњачки народ. Уколико он не докаже да су његове намјере за живот у БиХ према сваком Србину и Хрвату најбоље БиХ не може опстати – поручио је Додик.
 
Он је истакао да је Република Српска једина самоодржива.
 
– Није одржива ни БиХ, ни кантони, ни ФБиХ. Република Српска, без обзира на све притиске и блокаде, је одржива – поручио је Додик.
 
Говорећи о обиљежавању 25. новембра, тзв. Дана државности БиХ, Додик је рекао да се неће појавити на обиљежавању тог датума.
 
– То за мене није ни нерадни дан. Не спорим им да славе тај дан, ми нисмо покренули иницијативу за његово укидање, а Бошњаци јесу за 9. јануар. 9. јануар је наш празник и он ће бити обиљежаван – јасан је предсједавајући Предсједништва БиХ.
 
Када је ријеч о формирању власти на нивоу БиХ, Додик, који је и предсједник СНСД-а, истакао је да ће сарађивати са онима који докажу да су репрезентативни представници свога народа. 
 
Додик је одредио и приоритете када је ријеч о привреди. Сматра да је неопходно заштитити домаћу производњу. Као прву мјеру предложиће забрану извоза трупаца, односно дрвета из БиХ. 
 
– БиХ није суверена земља јер не штити ништа своје – рекао је он.
 
Предсједавајући Предсједништва БиХ најавио је да већ у недјељу иде у Србију, а 28. путује у Русију.

Архива