Додик: Српска ће заштитити своју имовину у Хрватској

13.11.2018 Актуелно

 

На питање Срне да прокоментарише информацију да је Хрватска почела примјену измјена и допуна Закон о управљању државном имовином, који је хрватски Сабор усвојио у мају, а који ресорном министарству омогућава да управља некретнинама и да ставља у функцију и некретнине за које нису ријешени имовинско правни односи, Додик је рекао да је Хрватска у обавези да проведе споразум које су бивше републике СФРЈ постигле, а који каже да свим грађанима и правним субјектима морају бити враћена права која су имали на дан 31. децембра 1990. године. 

„Сви уговори склопљени под притисцима и пријетњама морају бити проглашени ништавним. Располагање туђом имовином, што намјерава да уради Хрватска, само би беспотребно закомпликовало односе у региону“, истакао је предсједник Српске. 

Министарство државне имовине Хрватске објавило је прије три дана јавни позив којим даје у закуп одмаралишта и друге некретнина на Јадрану. 

На списку је 15 некретнина, одмаралишта и пратећих објеката на приморју Хрватске, чији су власници предузећа из Србије и БиХ, а у закуп се дају на 30 година. 

И прије него што је усвојен у Сабору, овај закон је изазвао велико незадовољство у Србији и БиХ јер то у пракси значи да државну имовину правних лица из других република бивше СФРЈ, Хрватска може дати на управљање трећим особама на рок од 30 година.

Архива