Додик: Комшић има кризу легитимитета

04.11.2018 Актуелно

На питање Срне да прокоментарише Комшићеву изјаву да је „Србији граница на Дрини и да то поштују да не би било каквих проблема“, Додик је рекао да Република Српска поштује Устав и Дејтонски споразум и добро зна гдје су границе, па и граница на Дрини, на коју Комшић упозорава Србију.

„Та граница је тужна чињеница за све Србе, па и мене. Зато волимо да кажемо да Дрина за Србе није граница која раздваја, она је само једна ријека која спаја наш народ, и то Комшић одлично зна, као што зна да он против тога не може ништа да уради“, истакао је Додик.

Он је нагласио да Комшић нема политичку снагу, нити уставна овлаштења да би било коме слао поруке – или ћете овако или ће бити проблема.

„Србија је за Републику Српску од прворазредне важности, што је и сам Дејтонски споразум уважио, тако да и ту Комшићеву изјаву стављам у контекст кризе легитимитета. Он није неко ко може да држи лекције ни у Републици Српској а камоли Србији, свјестан је властите небитности, зато тако и говори“, констатовао је Додик.

Говорећи о Комшићевој тврдњи да о путу БиХ у НАТО савез „Додик не може говорити у име српског народа, већ само у име своје странке или евентуално у име оног броја људи који су гласали за њега“, предсједник Српске и новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ је подсјетио да одлука о уласку БиХ у НАТО никада није донесена, што Комшић одлично зна, као што зна да је Народна скупштина Републике Српске изгласала Резолуцију о војној неутралности, која њега као српског члана Предсједништва обавезује.

„Комшић не би смио судити по себи, коме Хрвати оспоравају да може да говори у њихово име. За разлику од њега, мене је српски народ у БиХ са око 370.000 гласова управо и овластио да говорим у њихово име. Устав БиХ не познаје грађанског члана Предсједништва БиХ иза кога се Комшић покушава сакрити. Ја сам легално и легитимно српски члан Предсједништва и ја знам у чије име говорим. Зна ли он? Е, то треба питати њега. Само да његов одговор буде у складу са Уставом БиХ“, поручио је Додик.

Архива