Додик: Смјена Чубриловића – унутрашња ствар ДНС-а

14.11.2018 Актуелно

Додик каже и да Чубриловић није везан за смјене појединих кадрова ДНС-а.

„Он је коректно радио са нама и нисмо имали посебне проблеме. Коректно је да то кажемо, као и да било ко од странака коалиције каже ко у СНСД-у угрожава коалициони потенцијал“, рекао је Додик..

На питање хоће ли инсистирати да Чубриловић остане на позицији предсједника парламента Српске, уколико се ДНС успротиви тој идеји, Додик је одговорио да је став СНСД-а да, с обзиром на досадашње искуство, Чубриловић треба да настави да обавља ту функцију. Ипак, истиче, о томе ће разговарати.

„Јуче смо на страначким састанцима са ДНС-ом неке ствари рекли и сматрамо да неки људи који су радили у ДНС-у, а идентификовали смо тројицу, нису били у функцији коалиционих договора. Говорили смо о томе да не можемо прихватити њихов капацитет у укупном моделирању наших односа“, рекао је Додик.

Предсједништво ДНС-а смијенило је на данашњој сједници потпредсједника странке Недељка Чубриловића.

Он је оцијенио да је изузетно важно што ће постојати двотрећинска подршка Влади Републике Српске, чиме ће бити смањена партијска заштита директора и других кадрова.

„Партије ће их моћи предложити, али ће они морати одговарати Влади и држави. Прошло је вријеме када су се многи крили иза партија, па ако га случајно дирнеш, нема коалиције. Сада је ова већина обећавајућа и она ће повећати степен одговорности. Може да буде било ко директор у јавном предузећу или министар, али ако не задовољи очекивања Владе и буде проводио неку страначку или своју политику биће смијењен и неће бити с нама“, рекао је Додик.

Он је додао да неће бити уцјењивачког капацитета партија.

Према његовим ријечима, владајућа коалиција може комотно ући у формирање скупштинске већине и руководства, и након конститутивне сједнице биће предложен нови мандатар.

Додик је рекао да ће Влада бити брзо формирана и да ће Српска већ у трећој седмици децембра имати усвојен буџет и остале мјере.

„Српска је најсређенија у БиХ и једина самоодржива, институционално, економски, политички и свакако. Ми ћемо утврђивати политике, а странке ће давати људе који мисле да могу да их изврше. Ти кадрови ће бити под паском Владе и других који ће управљати. Ако неко не задовољи у првих три мјесеца и не проведе договорене мјере неће имати ни моју заштиту. Српска има доста способних људи“, поновио је Додик.

Он је истакао да је СНСД јасно рекао да не жели ПДП у већини „јер су они улози извршавања налога са стране“.

„Гдје је сада Младен Иванић, позовите Лондон, можда је тамо“, рекао је Додик.

Он је истакао да је задовољан што је СНСД појачан са два посланика из Добоја из групе Обрена Петровића, који су изашли из СДС-а.

„Када је ријеч о заједничком кандидату за градоначелника Добоја, то ће бити неко ко је општеприхваћен и на фону заједничке политике коју ћемо утврдити“, закључио је Додик.

Архива