Додик: Предсједништво треба да буде епицентар политичких дешавања

12.11.2018 Актуелно

– Не очекујемо да је могуће да спроводимо само нашу политику, треба да буде политика која би могла да буде од интереса за све на нивоу БиХ у капацитету колико БиХ има право да одлучује о тим политикама – рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Данас имате састанак с Драганом Човићем, лидером ХДЗ БиХ, и представницима ове странке. Да ли је то један од ваших редовних састанака или ће бити ријечи о коалицији?

– Наравно да ћемо анализирати нашу сарадњу и договарати се за неко будуће вријеме у смислу како ћемо даље. Али оно што је несумњиво, без обзира на расплет ситуације, СНСД је са својим коалиционим партнерима незаобилазан фактор политике, и не само у Републици Српској, него и на нивоу Босне и Херцеговине. У том погледу, треба да се сусретнемо са свима који су политички партнери у ФБиХ.

Дуго година радимо релативно доста добро са ХДЗ БиХ и због тога ћемо у том погледу с њима разговарати, јер сматрамо да је ХДЗ најбољи представник хрватског конститутивног народа у политичком смислу. Видјећемо какве су њихове намјере.

Оно што мислим јесте то да је веома јасно да ће се СНСД и ХДЗ БиХ пратити у том неком погледу заједништва, јер сматрамо да смо репрезентативни и да представљамо српски народ и Републику Српску, а ХДЗ БиХ је репрезентативна што се тиче хрватског народа.

Што се тиче бошњачке компоненте, то је тако како јесте. Још увијек не знам на који начин ће се то кретати, куда ће ићи. Ми смо рекли да ћемо сачекати да видимо расплет те ситуације и онај ко обезбиједи легитимну већину у ФБиХ цијеним да треба да буде прихваћен и на нивоу БиХ.

Шта очекујете од преговора о формирању власти у Републици Српској и да ли је било преговора с коалиционим партнерима о томе?

– Оно што смо радили претходне двије-три седмице и све вријеме након избора јесте жеља да пошаљемо једну сасвим другу причу и сасвим један други приступ. Политике које се воде и разговор о политикама је веома важан, а не расподјела.

Не желим и нећемо дозволити да то буде прича о томе коме шта припада, а суштина коалиције је договорена. Политика на свим нивоима, и у Републици Српској и на нивоу БиХ, наша је заједничка и ко то може да прати, с нама је, а након тога можемо да разговарамо о расподјелама. Не желимо радити на принципу политике ко је шта добио и на које се мјесто поставио. Овај пут ћемо окренути ствар. Политике морају бити спроводиве, морају бити људи који су привржени тим политикама и да раде у оквиру програма који се усвоји.

Да ли очекујете да у власт у Републици Српској уђе и Коалиција заједно за БиХ?

– Политике које договоримо морају бити подржане од свих. Наравно да су дио те политике и представници Бошњака у Републици Српској. То је потпуно легитимно и саставни је дио политика у Републици Српској и нема разлога да се с њима не разговара о свему.

То је специфично, ми разумијемо докле они могу, гдје могу, али исто тако сматрамо да базичне ствари у односу на позиције Републике Српске не могу да буду оспораване ни од кога.

Ми не тражимо ништа него дејтонске позиције Републике Српске. То је позиција која подразумијева преиспитивање досадашњих политика у БиХ. Ко год се прихвата једне такве политике, он може да буде наш савјетник и може да буде унутра.

Шта очекујете од формирања власти на нивоу БиХ? Рекли сте да ће Зоран Тегелтија бити предложен за предсједавајућег Савјета министара. Да ли сте разговарали с коалиционим партнерима у Републици Српској ко ће још бити дио Савјета министара и да ли ће се дуго чекати на формирање власти на нивоу БиХ?

– Из свега до сада произлази да чекамо политичку репрезентацију Бошњака. То је мало конфузно и не желим да улазим у спекулације. Они који имају већину у ФБиХ биће наши саговорници. Потребно је да разговарамо о томе какве политике желимо.

СНСД нема намјеру да да свој капацитет само да би се проширио мандат БиХ. Требаће учинити неколико промјена и политика које ће дати динамику читавом пројекту БиХ. О томе ћемо разговарати, наравно имам неке приједлоге.

Не очекујемо да је могуће да спроводимо само нашу политику, треба да буде политика која би могла да буде од интереса за све на нивоу БиХ у капацитету колико БиХ има право да одлучује о тим политикама. Видјећемо.

Друга ствар, заговарам изградњу једног стабилног политичког друштва које свакако подразумијева преузимање потпуне одговорности локалних фактора за политичке процесе, одбацивање било каквог страног мијешања, јер се показало да су све ове квалификације које су иначе спремни да дају странци резултат њихове промашене политике у посљедњих 20 година овдје у БиХ. Ако нема те сагласности да се странци удаље из институционалног политичког живота на начин да се обезбиједи само домаћим људима да одлучују, не знам о чему би се могло уопште договорити у БиХ.

Републици Српској припадају четири позиције у Савјету министара, да ли сте разговарали ко ће од Ваших коалиционих партнера преузети позиције?

– Преурањено је говорити о томе.

Шта очекујете од сарадње с друга два члана Предсједништва БиХ?

– У оквиру наших надлежности које су, несумњиво, у БиХ највеће, очекујем да Предсједништво буде епицентар свих политичких институционалних дешавања у БиХ. Очекујем да се сви органи ставе у функцију Предсједништва БиХ, онако како је то предвиђено Уставом и вјерујем да је то могуће.

Да ли има назнака гдје ће Предсједништво БиХ након инаугурације 20. новембра отићи у прву званичну посјету, да ли ће то бити Београд, Загреб или Брисел?

– Нисам разговарао на ту тему. Ако има разлога да идемо било гдје, ићи ћемо, ако нема, мислим да нема потребе да будем карикатура било гдје.

Напутовао сам се и не пада ми на памет да млатарам по свијету само онако да бих се усликао и ништа не радио. Занима ме да свака посјета има неки резултат, а да бих остварио резултат, спреман сам да идем било гдје.

Када ступите на функцију, требало би да будете први предсједавајући. Хоћете ли направити „поспремање“ по дипломатској мрежи коју предлаже Република Српска, да ли очекујете опструкцију од друга два члана Предсједништва БиХ?

– Изгледа да та структура није дала резултате за БиХ и само је била додатак у свађама у оквиру БиХ зато што су се разни амбасадори понашали онако како они мисле и то је само доводило до тога да се у БиХ разлике још више повећавају.

Дакле, што се мене тиче, дипломатска структура није дала резултат. Срби морају примарно да размишљају да су представници српског народа и Републике Српске, па онда и БиХ.

Мислим да су они то све изокренули, и да они раде за Републику Српску, не да би наштетили ФБиХ, него на томе да остварују привредне могућности, да су објашњавали структуру и политику у БиХ онако каква она јест, а не навијачки како су то чинили.

Мој приједлог ће бити да сви амбасадори буду повучени и да се направи нова структура.

Очекујете ли да би БиХ у овом четверогодишњем мандату, уколико Вас друга два члана Предсједништва БиХ буду пратила, могла да направи искорак ка демократском свијету?

– БиХ мора да дође до своје суштине, а то је да је она заједница два ентитета и три народа, и да они имају потпуно суверено управљање.

Ако високи представник буде радио исто као и у протекле четири године, ово ће бити само промашени мандат, а не желим да будем дио промашеног мандата.

Опозиција у Републици Српској након побједе СНСД-а је „растурена“. Колико је добро за Републику Српску да нема јаку опозицију?

– Овдје се опозициона борба схватила као рушилачка борба, па сте имали ситуацију у Народној скупштини Републике Српске гдје се онемогућавало физички да се ради и много шта друго. То није опозиција, опозиција је нешто сасвим друго.

Све што се дешава данас речено је на изборима, који су несумњиво одредили ко су побједници, а ко нису.

Наша политика је управо да не губимо на тим тривијалним стварима, болесним амбицијама у политици, недовршеним људима, скоројевићима који су ушли да би се само додворавали и стицали поене.

Треба да сједнемо као група озбиљних људи и да видимо шта у овом немирном свијету можемо да учинимо да будемо дио стабилнијег друштва. Такви људи нам требају и из опозиције, и из власти, и ван политике, сви они који имају повјерење у вриједности које се граде у Републици Српској, могу да буду дио екипе. Они који ће правити сцене, перформансе, нека остану на маргинама друштва и политичког живота, а мислим да ће тако и бити.

Архива