Додик: Добој једно од стратешких мјеста у Српској

06.11.2018 Актуелно

„И као предсједник, као политичар и као човјек увијек сам то тако посматрао, и увијек сам имао жељу да овдје радимо више“, изјавио је Додик новинарима након данашњег разговора са градоначелником Добоја Обреном Петровићем.

Додик каже да је изградњом ауто-пута Бањалука-Добој, ова локална заједница добила озбиљну развојну шансу.

„Јуче су отклоњени сви процедурални проблеми у вези изградње дионице ауто-пута од ентитетске линије раздвајања до Јоховца, а ми завршавамо разговоре који ће се финализирати у прољеће око изградње Коридора `Пет це` даље према Бијељини. Наш највећи развојни пројекат у Републици Српској је изградља ауто-пута Бањалука-Бијељина“, рекао је Додик.

Он је изразио задовољство што су отклоњени сви процедурални проблеми за изградњу спортске дворане у Добоју, чији камен темљац је положио 23. августа заједно са премијером Српске Жељком Цвијановић и градоначелником Добоја Обреном Петровићем, као и за нову болницу.

„Ми смо жељели и раније да положимо камен темељац, али неке ствари нису у нашим рукама. Мислим да имамо веома лош систем закона о јавним набавкама на нивоу БиХ, које је мјесто највеће корупције у БиХ и мјесто које највише кочи сваки развојни пројекат. Морамо да губимо много времена око тога и неки људи изгубе и стрпљење, па неће више да раде“, навео је Додик.

Он је најавио да ће као српски члан Предсједништва БиХ, као једну од првих ствари предложити да се укине Закон о јавним набавкама у БиХ и да се пронађе један од најбољих модела који функционише у ЕУ, који ће се прилагодити овом подручју.

„Данас су важнији пет чланова Комисије за јавне набавке у Сарајеву него сви предсједници и све скупштине у БиХ, према томе то је нешто што морамо да рјешавамо. Тамо је веома познато да свако има неког свог члана и да ако нисте присутни са новцем не можете ништа ријешити. Ако долазите из јавног сектора, онда се то одуговлачи и по неколико мјесеци“, рекао је Додик.

Додик је изразио задовољство што су, ипак, кренуле процедуре реализације пројеката и навео да ће једна кинеска компаније почети пројектовање нове болнице, а да ће радови почети већ на прољеће.

Он је позвао градоначелника Добоја Обрена Петровића да води рачуна да објекат болнице, који ће бити савремено опремљен, буде и „урбанистички примијећен“.

Додик је као један од пројекта који ће се заједнички релизовати на подручју овог града навео уређење корита ријеке Босне да би се спријечило плављење града, као и комплетно инфраструктурно сређивање града, те нагласио да Добоју треба дати садржај који ће га чинити регионалним.

„Мислим да је Република Српска отишла сада мало даље и може да оде даље од онога да само крпимо неке старе путеве или градимо неке сеоске, већ да правимо капиталне објекте у Бањалуци, Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву, Требињу. Ми желимо да направимо дисперзију свих капиталних програма“, рекао је Додик.

Додик је најавио да ће се о тим капиталним програмима разговарати већ на првој сједници Владе Српске, којој ће и он присуствовати.

Градоначелник Добоја и новоизабрани посланик СДС-а у парламенту БиХ Обрен Петровић рекао је да цијени Додиков рад, као и снагу и енергију коју он показује, те да ће Додик имати његову подршку.

„Сигурно да ћемо ове четири године искористити да добијемо помоћ и Владе Републике Српске и Савјета министра“, нагласио је Петровић.

Он је нагласио да га је у протеклих девет мјесеци Додик посјетио више пута него сви СДС-ови министри у Савјету министара за протекле четири године мандата.

Петроивић је истакао да сутра почиње изградња спортске дворане и да очекује да предсједник Додик посјети градилишта.

 

Архива