Додик: Бошњаци не треба да ме се плаше

10.11.2018 Актуелно

 

Додик је навео да Бошњаци не треба да га се плаше и да веома поштује бошњачки народ, али да није сагласан са неким политикама.

„Не треба нико да се плаши Милорада Додика, јер су неки од мене жељели да направе бабарогу“, рекао је Додик за портал „Кликс“.

Он је нагласио да одмах треба донијети пакет политичких мјера, успоставити нормализацију са Србијом у вези са границом, ријешити проблеме са Хрватском и свести на односе који нису оптерећени било каквим питањима.

Додик је потврдио да ће присуствовати инаугурацији чланова Предсједништва 20. новембра у Сарајеву, те најавио да ће предложити колегама Шефику Џаферовићу и Жељку Комшићу да донесу заједничку изјаву у којој ће тражити од европских органа да БиХ што прије дају статус кандидата, без обзира на формално испуњене или неиспуњене услове.

Он каже да би тиме новоизабрани чланови Предсједништва БиХ показали опредијељеност за ЕУ.

„Морамо кренути снажно, морамо покушати направити атмосферу сарадње. Нисам дошао у Предсједништво БиХ да радим било шта против некога. Покушаћу да радимо сви заједно, а то подразумијева да ријешимо нагомилане проблеме“, нагласио је Додик.

Новоизабрани члан Предсједништва БиХ из Републике Српске рекао је да још није разговарао са будућим колегама Џаферовићем и Комшићем.

„Нисмо се чули, али наши људи сарађују на нивоу протоколарних договора. Ја немам никакав проблем са Џаферовићем. Нисам га бирао, нити он мене. Нећу прихватити било какво омаловажавање догађаја из прошлости у којима смо он и ја евентуално учествовали“, истакао је Додик и додао да њему, за разлику од Џаферовића, није потребно да приликом доношења одлука тражи нечије мишљење.

Он је поновио свој став да досадашњу политику, на чије су креирање утицали високи представник и међународна заједница, треба одбацити и кретати се у оквиру политике коју ће чланови Предсједништва заједнички утврђивати.

„Ја позивам на договор и сарадњу да направимо базични консензус шта можемо, а шта не“, рекао је Додик и додао да ће одбацити политику свршеног чина коју је раније водио високи представник, а подржале бошњачке структуре, поготово ако има мјера централизације.

Када је ријеч о унутрашњим економским политикама у БиХ, Додик је навео да Савјет министара треба свести на питање помоћног органа Предсједништву.

Према његовим ријечима, Савјет министара мора активно предлагати мјере из своје надлежности за заштиту економије, нарочито питање домаће производње и стварање концепта нових производњи у БиХ, јер без тога нема раста БДП-а.

Додик је нагласио да се мјерама заштите домаће производње на граници може доста тога учинити.

„То није против праксе ЕУ, али тражи нашу одлучност. Наравно да ће ЕУ увијек бити против, али не требамо чинити ништа што већ не функционише у свијету. Овако дајемо огроман новац за увоз флаширане воде, сокова и много чега другога“, констатовао је Додик.

Одговарајући на питање шта очекује од новог америчког амбасадора у БиХ Ерика Нелсона Додик је рекао да све зависи од Нелсона.

„Ја сам на црној листи, како воле рећи у Сарајеву. Ја нисам против сарадње. Ја уважавам и обожавам Трампову Америку која каже да се неће мијешати у унутрашње ствари других земаља. А не Америку Морин Кормак, која покушава држати предавање како се треба понашати. Нека то носи са собом у пензију“, поручио је Додик.

Он је додао да ће, што се њега тиче, сви амбасадори у БиХ морати да се навикну на позиције као све њихове колеге у нормалним земљама.

„А да се они петљају у унутрашње ствари БиХ, нема потребе да се састајемо. За однос између БиХ и Америке и што тражи билатерални однос, увијек сам отворен“, истакао је Додик.

Он је навео да је Кормакова ишла у Тужилаштво БиХ и „паковала“ оптужнице, да је у Централној изборној комисији говорила о злоупотребама избора, а да они нису били ни одржани.

„Наравно да ћу то одбити. Са мном ће бити лако, ја сам у томе препознатљив“, закључио је Додик.

Архива