Цвијановић: Српска мора да инсистира на Дејтонском споразуму

21.11.2018 Актуелно

– Дејтонски споразум јесте кључ опстанка БиХ, у то дубоко вјерујем, али сам такође свјесна да је због свих ових девијација које су се дешавале у претходном периоду – интервенције међународне заједнице, маса наметнутих одлука високог представника, интервенцијом Савјета за провођење мира /ПИК/ – Споразум поприлично изобличен – рекла је за Срну Цвијановићева и додала да нема ниједног позитивног ефекта таквих потеза.

Према њеним ријечима, да је Дејтонски споразум поштован и у потпуности спроведен, те да није било притисака међународне заједнице, БиХ би данас била много озбиљнија заједница у којој би постојало више разумијевања и повјерења.

– Нажалост, можемо рећи да је међунационално повјерење на минималном нивоу – оцијенила је Цвијановићева.

Предсједник Српске прецизирала је да у БиХ нема довољно разумијевања због тога што се једна од страна у БиХ увијек ослања на интервенцију међународне заједнице.

– Међународна заједница или њен дио који је најприсутнији увијек држи бошњачку страну и оне који пропагирају ту политику – констатовала је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је вријеме да се врати прагматизму и види шта је то оствариво у БиХ.

– Ако само браните нешто што је наметнуто, а видите да је наопако, да је мање ефикасно, да није произвело веће међусобно разумијевање, чему онда задржавати те ствари – поручила је Цвијановићева.

Данас су се навршиле 23 године откако је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Архива