Цвијановићeва положила заклетву: Основна идеја jака и стабилна Српска

19.11.2018 Актуелно

„То је Република која има јасно артикулисан политички став и која се не плаши да га изрази. То је Република отворена за свакога да у њој живи ко поштује њене законе и ко је спреман да надограђује њене вриједности. То је Република која ће наставити да се развија и гради, и у којој ће институције наставити да раде на побољшању услова за живот њених грађана“, рекла је Цвијановићева у обраћању у Народној скупштини Српске. 

Она је додала да је то и Република која је поштована споља и изнутра и која гради партнерства са другима, не губећи стрпљење, вољу или упорност да гради мостове сарадње са другима чак и онда кад се чини да су разлике непремостиве. 

„Иако смо малобројни у поређењу са многим другим народима или републикама, вјерујем у наш људски и сваки други потенцијал. Ако смо окупљени око интереса Републике, онда много тога можемо заједно да урадимо. Ако смо разједињени и ако су нам институције слабе, онда ништа нећемо ни моћи, ни постићи. Влада на чијем челу сам била у претходном мандату руководила се управо том идејом. Радили смо заједно са предсједником Републике и нашом Народном скупштином као велики тим. Зато смо успјели да савладамо бројне препреке, да очувамо политичку стабилност и обезбиједимо привредни раст“, рекла је Цвијановићева. 

Она је нагласила да избор за предсједника Републике доживљава као признање за све оно што је, заједно са својим колегама, чинила као предсједник Владе у времену које није било нимало лако и у околностима у којима су бројни политички и финансијски изазови пријетили са свих страна. 

„Али, разумјела сам тад, као што разумијем и сад, да су јаке институције најбоља одбрана од свих пријетњи и најбоља гаранција опстанка Републике“, нагласила је Цвијановићева у Народној скупштини Републике Српске након инаугурације. 

Она је истакла да су стабилне институције гаранција извршења обавеза према грађанима и корисницима буџета, оне су гаранција изградње инфраструктуре и укупног развоја Републике, гаранција да ће се поштовати животи и напори оних који су стварали и градили Републику и да ће власт бити спремна за све оно што ће се морати рјешавати у будућим временима. 

„Данас је важан дан јер је након спроведених избора конституисана једна од наших кључних институција – Народна скупштина Републике Српске у новом сазиву, пред којим свечану заклетву полажу предсједник Републике Српске и српски члан Предсједништва БиХ. 

Ускоро ће у овом високом дому бити изабрана и нова Влада Републике Српске, а одмах потом биће усвојени наши стратешки документи – Буџет за 2019. годину и Програм економских реформи. Овим показујемо нашу способност да спроведемо изборе на демократски начин и будемо ефикасни у формирању власти, како би наше институције наставиле несметано да функционишу“, рекла је Цвијановићева. 

Наводећи да ће у наредне четири године заједничког мандата и политичког и институционалног рада сигурно наилазити на бројне препреке, изазове, проблеме, Цвијановићева је нагласила да је зато важно да се у Републици Српској обезбиједи јединство институција и мобилише довољно политичке воље да би радили на програму развоја Републике и учвршћивању њене уставне позиције. 

„Зато је важно да са тимом из Републике Српске, на челу са нашим досадашњим предсједником и новоизабраним српским чланом Предсједништва БиХ, тијесно сарађујемо и усаглашавамо позиције и ставове Републике. Као предсједник Републике радићу на обезбјеђивању институционалног и народног јединства. Свијест о важности Републике, њеног очувања, њене политичке, институционалне, финансијске стабилности и њеног укупног идентитета мора бити доминантна“, поручила је Цвијановићева. 

Иако су неки, додала је она, прижељкивали, а нажалост, чак и радили на њеној дестабилизацији, грађани су поново и на овим изборима јасно поручили да је Република Српска изнад свега и да је Република Српска на првом мјесту. 

„Зато и данас желим да искажем дубоку захвалност и поштовање према онима који су своје животе или дијелове тијела уградили у Републику Српску. За све нас који обављамо најодговорније функције, али и за све друге који на било којем мјесту раде у оквиру система или учествују у било којем процесу важном за Републику, ове жртве морају бити основна водиља у борби за њено даље јачање и развој, и за њену одбрану у овим и свим другим изазовним временима“, нагласила је предсједник Републике Српске.

Архива