Цвијановић: Новa Владa Српске да настави позитивне трендове

19.11.2018 Актуелно

 

„Заједничким снагама морамо радити на отварању нових радних мјеста, подизању стандарда становништва и модернизацији друштва. Само на тај начин можемо одговорити на изазове који се налазе пред цијелим регионом, али и појединим чланицама ЕУ, а то је миграција радне снаге, посебно младих“, истакла је Цвијановићева у обраћању у Народној скупштини Српске.

Она је нагласила да будућности Републике Српске нема без њених младих генерација, те подсјетила да су институције Републике Српске у протеклом периоду, различитим мјерама, дјеловале у правцу пружања подршке овој популацији у нашем друштву.

„Мораћемо наставити са оваквим дјеловањем, при чему не смијемо заборавити ни остале категорије становништва. Заједнички се морамо борити за подизање стандарда живота у Републици Српској, јер она има довољно потенцијала да у њој квалитетно живе сви. Уз постојеће мјере, као што су финансирање вантјелесне оплодње, стамбене субвенције младим брачним паровима, подршка породиљама, ученицима, студентима, вишечланим породицама, биће неопходно улагати и додатне напоре у правцу побољшања демографске слике у Републици Српској“, нагласила је предсједник Српске.

Она је навела да уз привредни развој, модернизацију економије и прилив инвестиција неизоставно је везана и реформа образовног система и његово прилагођавање захтјевима тржишта рада, као и увођење модерних развојних технологија.

„Иако смо направили одређене помаке на том плану, рећи ћу отворено да нисам задовољна оним што смо постигли и да сам много пута и као премијер била запањена количином отпора према овој најважнијој реформи без које нема ни сигурног запослења, ни сигурног привредног раста. Само економски оснажена Република Српска може бити политички и институционално стабилна и одупријети се свим изазовима и зато је важно да заједно реформишемо наш систем“, рекла је Цвијановићева, која је у протеклом мандату била премијер Српске.

Преузимајући дужност предсједника Републике Српске, Цвијановићева је нагласила да се свечано обавезује да ће све своје људске и институционалне потенцијале искористити за заштиту уставног положаја Републике Српске и њен просперитет.

Она је истакла да ће дјеловати као предсједник свих грађана Републике Српске, без обзира на њихову политичку, партијску или националну припадност, да ће инсистирати на заштити права и слобода свих грађана која су им уставно гарантована, укључујући и мањинске групе и, посебно, најугроженије категорије становништва.

„Чврсто вјерујем у Републику Српску и њен народ и знам да само заједно можемо креирати будућност какву желимо нама и, посебно, нашој дјеци. Убијеђена сам да ћемо за четири године са поносом заједно констатовати да је Република Српска политички, економски и институционално стабилнија и јача. Вјерујем да ћемо као људи, којима су наши грађани поклонили повјерење на протеклим изборима, оправдати њихова очекивања, предано радећи у интересу наше Републике“, нагласила је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић. 

Архива