Цвијановић: Настављам тамо гдје је стао Додик

04.11.2018 Актуелно

Мoj политички циљ је очувана, јака и стабилна Република Српска. Први потез као предсједника Српске, након формирања власти, биће организација координационог састанка на којем ћемо јасно дефинисати наше будуће потезе и начин на који комуницирају сви представници Републике Српске, са нашим представницима на нивоу БиХ. Очекујем да ће се сви придржавати договора. Тако бисмо ојачали позицију Српске, са јасном одговорношћу свих политичара из РС. БиХ не смије бити уско грло за конструктивне идеје које долазе из Републике Српске.

У интервјуу за „Новости“, говори новоизабрана предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, која је, како каже, посебно поносна на велику подршку коју је, на изборима, добила од жена.

– Није охрабрујуће што у новом сазиву Народне скупштине имамо мањи број изабраних жена. С друге стране, иако се гласачи и грађани, по инерцији, више опредјељују за мушке кандидате, важно је и да жене буду што видљивије у политици.

-Хоћете ли успјети у намјери да постигнете српско јединство на нивоу БиХ?

– Посљедње четири године, нажалост, нисмо имали српско јединству на нивоу БиХ. Посебно ме чини незадовољном то што су људи који су представљали Републику Српску на нивоу БиХ били спремни да, обрачунавајући се са СНСД, у ствари раде на штету Српске. Изборни резултат је и казна таквој политици. То не смије више да се понавља. Имаћемо одбрану Републике Српске у Сарајеву, а кад је тамо Република поштеђена притисака, онда можемо да се посветимо развоју. Јединство у Сарајеву не зависи од СНСД, већ од опозиције, односно СДС. Нисам претерани оптимиста, али желим да вјерујем у српско јединство. Требају нам људи у Сарајеву који желе да чују став из Републике Српске. Одлука је у рукама људи у СДС, да ли подржавају или не такав концепт.

-Насљеђујете на мјесту предсједника Српске Милорада Додика. Да ли је то за вас додатни притисак?

– Однос који смо изградили предсједник Милорад Додик и ја, у посљедње двије деценије, много ми помаже у раду. Наравно да сам захвална предсједнику Додику на указаном повјерењу. Од њега сам много научила кад је у питању важност очувања институција и окупљеност око интереса Републике. И мој задатак је да наставим да држим институције на окупу, јасно усмјерене на интерес Републике. Оно што је радио предсједник Додик у свом мандату, мени може само да користи и да буде добра основа за мој будући рад као предсједника. Дакле, немам страха од функције и нема ту никаквог притиска. Прије је предност то што насљеђујем управо Додика на мјесту предсједника, јер смо уигран тим и тако ће се и наставити.

-Да ли прође дан а да се не чујете телефоном са Додиком?

– Ма нема шансе да прође дан! Ми се чујемо и када нема неких посебних дешавања, ето, чисто да видимо шта се ради(смијех). Морам рећи да причамо о свим могућим темама и било би ми врло необично да прође дан а да се не чујемо.

Да ли предсједник Србије Александар Вучић долази на вашу инаугурацију?

– Била бих почаствована да дође. Наравно да сад, кад још немамо ни званично одређен термин, не можемо говорити ко ће доћи, али очекујемо свакако долазак званица из Србије. Радује ме сарадња Србије и Републике Српске, која константно јача. У овом претходном периоду, док је Александар Вучић био и премијер и сада председник, сарадња Републике Српске и Србије постала је видљива на терену. Брига коју Србија показује према Српској много значи нашем народу. Када одете у дијелове Српске где Србија финансира одређене пројекте, ви јасно видите колико народу значи то што Србија помаже. Морам да се вратим на једну буџетску ситуацију када нам је затребала помоћ и Србија је одмах прискочила. Та брзина и спремност да се помогне много значи. Наша веза са Србијом није уперена ни против кога у БиХ, и то мора бити јасно свима. Жалим што у БиХ има оних који желе да испроблематизују везе Србије и Републике Српске, а не виде да добробит од Србије има цијела БиХ.

Гдје ћете у прву званичну посјету као предсједница?

– Логично је и најприродније да то буде Србија.

Може ли Република Српска да искористи велики привредни напредак у Србији за довођење инвеститора?

– Морамо да покушамо да искористимо тај талас инвеститора који долазе у Србију и, генерално говорећи, додатно ојачамо привредну сарадњу са Србијом. Мада је компликовано за те инвеститоре, јер они то виде као долазак у БиХ, а често је нетачно много тога што о њој знају, или што се годинама пласира против нас у Српској. Са наметнутим политичким стереотипима, мало ко зна за праве потенцијале или могућности за пословање.

 

Неизбјежна тема је Косово и Метохија. Србија води велику политичку битку.

– Република Српска прати став Србије по питању Косова и Метохије и то је за нас свето слово.

Познат је и ваш насљедник, то ће бити Радован Вишковић.

– Радован Вишковић је, као један од потпредсједника СНСД и шеф нашег посланичког клуба у Народној скупштини у претходном сазиву, добро познат нашој јавности. Он је неко са ким сам имала одличну сарадњу и ко зна шта значи играти тимски. Осим у политици, дуго је и у привреди, а као народни посланик био је дио наше политичке агенде, тако да ће то знатно олакшати наш рад, али и наш концепт окупљености свих институција око интереса Републике.

Предсједник СНСД Додик је након избора поручио да постоје мангупи у владајућој коалицији који нису радили по споразуму?

– Ако је некоме указано повјерење, и дио је коалиције, то мора да испоштује на терену. Не видим ништа спектакуларно око изјаве за мангупе. Коалиција СНСД-ДНС-СП и сада Уједињена Српска је стабилна и биће окосница наше будуће политике. Имате људе који су испали мангупи на изборима, али имате оне који су битанге! Са мангупима се некако и може, али са битангама веома тешко. Њих има у свим партијама и једноставно је дошло вријеме да се подвуче црта. Анализе које радимо додатно ће „разбистрити“ ствари.

Власт у Српској би могла да остане без опозиције уколико се настави осипање кадрова, прије свих из СДС.

– Мислим да Српска неће бити без опозиције, али је јасно да су многи схватили да је погрешно сводити опозициони наступ на изливе мржње, а без конкретног политичког деловања. Бити креативна опозиција је једно, али прелазити границе доброг укуса, или користити институције БиХ за обрачун са институцијама, то је већ нешто друго.

Да ли сте иједног тренутка у кампањи посумњали у изборну побједу?

– Прво, нисам имала времена да размишљам о побједи или о исходу, а поготово да ли ће бити негативан. Имали смо јасан план дјеловања и рада на терену, и то сам пратила. Вјеровала сам да односимо побједе на свим нивоима власти и нисам се преварила. Ослањала сам се на оно што су били резултати рада Владе и на јасан политички став Савеза независних социјалдемократа.

Мијењате ли своју савјетнички тим сада кад прелазите у Палату предсједника Републике Српске?

– То је исти тим већ годинама и нећу га мијењати. Навикла сам на њих и они на мене. Увијек настојим да неком од младих људи дам шансу да се прикључи, и тако ће бити и овог пута. Ево, гледам ових дана свој тим и могу да примијетим да то након 11 или 12 година заједничког рада више и није тако млада екипа (смијех).

Можемо ли вас очекивати убудуће на сједницама Владе?

– Наравно, али онда кад је то процедурално предвиђено, или кад се бавимо стратешким питањима о којима треба разговарати. И за мог мандата звали смо предсједника Републике и предсједника Народне скупштине да присуствују код доношења одређених одлука или утврђивања важних ставова, и мислим да ће се таква пракса наставити.

Како ваша породица гледа на нову функцију?

– Поносни су, наравно. У неком оперативном смислу, ми смо већ уходана екипа и неће бити промјена у нашем функционисању.

Предсједник Додик ће заклетву за српског члана Предсједништва положити у Народној скупштини?

– Веома је важно да људи који су бирани у Републици Српској и који ће је представљати положе заклетву у Народној скупштини. Да и на тај начин покажу свој однос према институцијама Српске.

Архива