Српска предњачи у имплементирању изборних резултата

29.11.2018 Актуелно
 
„Не само да смо постигли договор, већ смо покренули конкретне радње. Идемо убрзано на формирање владе, што је важно, не само због свих започетих процеса и приче са ЕУ, већ и због живота грађана Републике Српске“, рекла је Цвијановићева новинарима прије почетка састанка са делегацијом Политичког и безбједносног комитета Савјета ЕУ. 
 
Што се тиче тема о којима ће се разговарати са европском делегацијом, Цвијановићева је навела да је ту и питање безбједности, како опште, тако и оне повезане са мигрантима и мигрантском кризом. 
 
Она је истакла да је питање мигрантске кризе нешто чиме се сви у БиХ морају бавити, те додала да му се у претходном периоду није приступало на адекватан начин. 
 
Цвијановићева је рекла да ће сви у БиХ дуго живети са посљедицама свега овога, везано за мигранте, те нагласила да неки нивои власти у БиХ то неће да препознају, да се томе питању мора приступити на рационалан начин. 
 
„Ту постоји проблем, јер је ЕУ затворила границе и ми изражавамо озбиљне сумње и страхове да је БиХ препозната као мјесто у којем треба да се прави велики стационар за мигранте, а да у исто вријеме не знамо колико ће дуго ту бити“, нагласила је предсједник Српске. 
 
Kада је ријеч о Изборном закону и конституисању власти на нивоу ФБиХ, Цвијановићева је рекла да мисли да та прича тек почиње. 
 
„Нисам нимало оптимистична. Произвољне формулације да се може примјењивати један или други попис нису у реду. Требало је да се заузму ставови прије почетка изборног процеса, да би се знало на који начин би се довео до краја“, рекла је Цвијановоићева. 
 
Према њенима ријечима, остаје да се ријеши то питање, јер Републику Српску интересује ко ће јој бити партнери из Федерације, да би се власт на нивоу БиХ конституисала што прије. 
 
„Постоји тренутна структура људи која након избора ни по каквој формули не треба да буде на власти и доноси одлуке и одлучују о нечему“, рекла је Цвијановићева. 
 
Осврнувши се на недавну изјаву лидера СДА Бакира Изетбеговића који апелује да политичке партије са најбољим изборним резултатом формирају власт, она је рекла да се слаже с њим, али је подсјетила да је прије четири године СДА избацио СНСД и формирао власт на нивоу БиХ са неким другим политичким партијама из Републике Српске. 
 

Архива