БиХ додијелити статус кандидата за чланство у ЕУ

19.11.2018 Актуелно

 

Додик је, у обраћању на конститутивној сједници Народне скупштине Републике Српске, нагласио да Република Српска остаје посвећена европским интеграцијама и да је то за њега, као српског члана Предсједништва, јасан став на којем треба да ради.

„Оно што је постало јасно јесте да и сама ЕУ доживљава трансформацију потресена прво економском, а сада и мигранстком кризом. Број држава које су за проширење Уније се смањује, ЕУ се бави својим проблемима. Ми морамо бити свјесни и тих чињеница, и у свјетлу тих сазнања тражити и алтернативне партнере“, поручио је Додик.

Он је истакао да је Резолуција о војној неутралности Републике Српске, коју је изгласала Народна скупштина Српске у прошлом сазиву, кључни документ из којег ће да црпи и свој став у Предсједништву када је ријеч о приступању БиХ НАТО-у.

Додик је навео да одлука о том путу никада није донесена у БиХ, нити види шансу да то буде учињено, бар не у његовом мандату.

„Република Српска се опредијелила за војну неутралност, што би други дио БиХ требало да уважи као јасан став грађана који живе овдје. Зато и с овог мјеста поручујем да би свако инсистирање на промјени нашег става у Предсједништву било чисто губљење времена. БиХ ће бити војно неутрална, јер војно сврставање са било којом силом у свијету нема подршку нашег народа. И данас сматрам да су Оружане снаге БиХ скупа и беспотребна институција, о којој би вриједило поново расправљати“, каже Додик.

Он је најавио да ће предложити или да БиХ буде демилитаризована или да за почетак знатно смањи трошкове за Оружане снаге, чији трошкови чине четвртину укупног буџета БиХ.

„Поменуто прилагођавање потребама подразумијева свођење војске на два рода, односно на учешће у мировним операцијама и на протоколарне обавезе. Остале активности оружаних снага треба превести у цивилне структуре као што су цивилна заштита, деминирање, помоћ при елементарним непогодама и слично“, сматра Додик.

Он је појаснио да би демилитаризацијом БиХ био ослобођен знатан износ новца који може бити уложен много боље и сврсисходније.

„Вјерујем да су политике рата и сукоба далеко иза нас и да се сви заједно требамо окренути питањима која наше народе примарно занимају. А то је бољи животни стандард. Улагање у Оружане снаге БиХ сигурно није нешто од чега би народи у БиХ живјели боље“, закључио је Додик.

Он је нагласио да Република Српска има пријатеље у свијету, од којих је сигурно најважнија Србија.

„Трудићу се да други не оспоравају наше пријатеље, враћајући их са граница, што смо гледали не тако давно. Ми своја пријатељства нисмо градили да би била на било чију штету. Ако смо један од три конститутивна народа и један од два ентитета, како пише у Уставу, залагаћемо се да други с пуно уважавања гледају и на наше пријатеље“, рекао је Додик.

Он је истакао да ће унапређење односа БиХ и Србије бити један од приоритета у његовом раду.

„Односи са Србијом за Републику Српску су од прворазредног значаја и то се не може промијенити. Ми са Србијом имамо братски уговор. Србија је наш ослонац, наш старији брат и подршка у сваком смислу. Оно што буде зависило од мене као српског члана, а односиће се на Србију, унапријед поручујем да се мој став по том питању неће разликовати од става Србије. Ово не желим да било ко схвати као ултиматум. То је чињеница о којој нећу полемисати ни са ким. Као српски члан Предсједништва никада нећу гласати за било коју одлуку која би ишла на штету Србије“, рекао је Додик.

Он је закључио да је Република Српска мост који спаја Федерацију и Србију и позвао све добронамјерне у БиХ да тај мост пређу да би односи били унапријеђени у политичком, привредном и културном смислу.

„БиХ је окружена Србијом и Хрватском и сматрам да ниједан народ у БиХ нема право да квари односе са те двије државе. Оно на чему ћу инсистирати је управо регионална сарадња и његовање добросусједских односа“, поручио је Додик.

Он је закључио да након осам година, колико је провео на мјесту предсједника Републике Српске, може рећи да су напорним радом, у координацији свих институција, Републику Српску поставили на здрав колосијек.

„Вријеме велике економске кризе оставило је одређене трагове и на нашу привреду и економију и из њега смо изашли. Вријеме које је пред нама тражиће нове напоре и нова рјешења да би животни стандард наших грађана био унапријеђен. То подразумијева нова радна мјеста, веће пензије и веће плате. То подразумијева и увођење јачих контролних механизама у свим областима“, поручио је Додик.

Он је рекао да Републику Српску у наредне четири године види као велико радилиште и градилиште, као заједницу задовољних људи, који могу да оставрују законом прописана права.

„Да би то све тако било сви који су преузели одговорност за управљање Републиком Српском, морају бити свјесни једне чињенице – ми резервну државу немамо. Зато своје знање, труд, патриотизам морамо ставити у функцију унапређења Републике Српске“, поручио је Додик.

Архива