Без ставова Републике Српске немa рјешења на нивоу БиХ

23.11.2018 Актуелно
 
„Ствар је потпуно јасна јер смо свједоци чињенице да су у претходне четири године кардови из Републике Српске у Савјету министара – Мирко Шаровић, Игор Црнадак и Драган Мектић били у функцији свих других, осим Српске. Слушали су све друге институције, осим инститиција Републике Српске“, рекао је Kошарац. 
 
Он је подсјетио да не може бити заборављено обраћање министра спољне трговине и економских односа Шаровића Народној скупштини Републике Српске када је јасно рекао да за њега нису обавезујући ставови институција Републике Српске. 
 
„Садашња структура власти из Републике Српске није слуга федералним партнерима нити међународној заједници, како су то очигледно били Шаровић, Црнадак и Мектић“, рекао је Kошарац новинарима. 
 
Према његовим ријечима, они треба да одступе са позиција у Савјету министара, јер су сваким даном чинили штету базичним интересима Републике Српске и њеном финансијском стању. 
 
Kошарац је оцијенио као перфидне јучерашње изјаве Шаровића, Црнатка и Мектића о њиховој намјери да остану на позицијама до избора новог сазива Савјета министара, с обзиром на то да су током мандата имали епитете „најбољих министара Бакира Изетбеговића“, али с друге стране нису задовољавали интересе институција Републике Српске. 
 
„Њихове изјаве у смислу да садашња структура власти жели да се обрачуна са свим запосленим у институцијама власти БиХ су перфидне. То није тачно. Хоћемо на нивоу политичке одговорности да се ријешимо оних који су чинили политичку штету Републици Српској, а обављали кључне позиције власти на нивоу БиХ, а наравно и директорске позиције у агенцијама које нису обезбјеђивале сарадњу са Владом Српске“, рекао је Kошарац. 
 
Министри спољне трговине и економских односа, иностраних послова и министар безбједности у Савјету министара Мирко Шаровић, Игор Црнадак и Драган Мектић поручили су јуче да ће остати на својим позицијама у пуном капацитету све док не буде изабран нови сазив Савјета министара. 
 
Претходно је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио функционерима Републике Српске у заједничким институцијама БиХ да поднесу оставке и да они немају његово повјерење јер су водили политику супротну политици Српске.

Архива