Беглов уручио Додику одликовање Санкт Петербурга

28.11.2018 Актуелно

Беглов је додао да Петербург намјерава да настави сарадњу са Републиком Српском у свим правцима – у економији, образовању, здравственој заштити, омладинској политици.

Он је честитао побједу на изборима Додику, који је допутовао у Русију ради учешћа на Шестом међународом конгресу „Санкт Петербург и словенски свијет“, а у оквиру којег ће сутра бити отворено Представништво Српске у Петербургу.

Беглов је захвалио Додику за активно промовисање сарадње међу Петербургом и Српском и уручио му Значку заслуга Петербурга, саопштено је на званичном сајту администрације Санкт Петербурга.

Додик је изразио наду да ће се сарадња Српске и Санкт Петербурга развијати интензивно.

У саопштењу се наводи да су двије стране договориле да продуже традицију сумирања резултата заједничких акција на сваких пола године.

На састанку су размотрени велики заједнички пројекти.

Подсјећа се да је успостављена редовна размјена пословних мисија, да се заједнички обиљежавају догађаји и састанци специјалиста.

Специјалисти из Петербурга учествовали су на отварању Хируршке клинике у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, гђе су извели показну операцију и консултације, додаје се у саопштењу.

Сутра ће, како се наводи, у узвратну посјету Петербургу доћи представници Универзитетског клиничког центра и биће потписан споразум о сарадњи са Онколошким центром у научној, практичној, иновационој и сарадњи у области обуке.

Наводи се да се тренутно у Медицинском институту „Сергеј Березин“ одвија бесплатно лијечење протонским зрачењем четворогодишње ђевојчице из Србије, чије је здравствено стање стабилно и њен отпуст планиран је у децембру.

На Осмом међународном партнерском форуму „Lajf sajens invest“ српски специјалисти разговарали су са представницима петербуршких фармацеутских предузећа о питањима у вези са снабдијевањем Републике Српске руским вакцинама и другим лијековима.

У саопштењу се напомиње да компанија из Петербурга „Rakurs-inžiniring“ планира да учествује у изградњи средњих хидроелектрана на ријеци Врбас, те да је одговарајући споразум већ потписан са Министарством индустрије, енергетике и рударства Српске.

Међу заједничким плановима су и бројни пројекти у области културе.

Архива