Вучић je озбиљан предсједник, а Иванић неозбиљан политичар у распалој БиХ

03.10.2018 Актуелно

Он је додао да српски члан Предсједништва БиХ Иванић води „плачљиву тактику“ када тражи доказе од Александра Вучића о информацијама које има предсједник Србије о страном мијешању у изборни процес у БиХ.

Додик је синоћ за Алтернативну телевизију испричао да је био свједок када је Вучић показивао Иванићу оперативне налазе о прислушкивању њега, руководства Србије, предсједника Владе, предсједника и премијера Српске.

„Чак су писала имена људи задужених за ту операцију. Иванићу су се тресле руке на тераси хотела у Козарској Дубици. И шта је урадио? Отишао је у Сарајево и рекао да његови људи кажу да то није тачно, а у налогу пише све. Зашто није предузео нешто и како му сад неко може вјеровати да ће нешто предузети“, додао је Додик.

Предсједник Додик је подсјетио и на ријечи министра иностраних послова Велике Британије, који је рекао да се у БиХ шаље 40 оперативаца, наводећи да Република Српска то прати.

Он је подсјетио да је за вријеме Иванићеве владе на Сокоцу убијен начелник Центра јавне безбједности Источно Сарајево Жељко Марковић.

„Имао је моћ тада, што није пронашао ко га је убио? С друге стране, Вучић је озбиљан предсједник, а Иванић неозбиљан политичар у распалој БиХ. Да ли би јавност више вјеровала Иванићу него Вучићу. Ја више вјерујем Вучићу“, рекао је Додик.

Додик је навео да британска влада даје шест милиона фунти за спречавање „малигног утицаја“ Русије на Балкану и да су већ кренули да реализују те послове, те запитао зар то није мијешање у унутрашње послове земље.

„Зар нису мијешање оне вреће /са гласовима/ које долазе из иностранства. Они то по пет пута броје. Ко то контролише“, упитао је Додик и додао да се у изборни процес мијеша амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак, те да о томе говоре бројни примјери.

Он је нагласио да се упорно врши притисак на ДНС да се одмакне од владајуће коалиције у Српској, о чему треба питати лидера те странке Марка Павића.

Додик је најавио да ће када буде изабран у Предсједништво БиХ његова прва одлука бити да се Савјет министара сведе на оно што је по Уставу – помоћни орган Предсједништва, које једино може доносити одлуке.

Он је рекао да је током предизборне кампање основни сукоб између политичког концепта Бањалуке и Сарајева, те да умјесто Бошњака просарајевску политику заступају људи из СДС-а и Младен Иванић.

„Показали су ових година да су издали српске националне интересе и да се нису довољно залагали да их одбране. Издаја је када одустанете и предате се, а они су се предали за фотеље“, рекао је Додик и подсјетио да је та структура на нивоу БиХ кочила и изградњу ауто-путева у Српској, као и аранжмане са Европском инвестиционом банком и ММФ-ом.

Говорећи о случају „Драгичевић“ и најављеном протесту групе „Правда за Давида“ у Бањалуци 5. октобра, Додик је поновио да је то ствар тужилаштва и да треба допустити институцијама да то заврше.

Он је навео да му једино преостаје мјера да због лошег рада тужиоцима ускрати новац из буџета за плате, као и да ће одмах тражити смјене у полицији ако се докаже да је било пропуста у истрази.

Додик је рекао да ће Српска, упркос појединим најавама о „дешавању улице“ током избора, остати стабилна, мирна.

„Бањалука је мирна и стабилна. Људи имају повјерење у полицију Српске и у систем, а тако ће и остати. Позивам људе да се окупе и да мирно искажу ставове, да изађемо на изборе у миру и одржимо их као многе претходне. Апелујем да избори буду фер и поштени. Полиција ће обезбиједити дан избора у складу са законом. Нико не треба да се брине“, поручио је Додик.

Додик је рекао да се упркос бројним активностима током СНСД-ове кампање осјећа релаксирано, стабилно и да има енергију да стигне „на све стране“, чиме показује однос према људима који га масовно дочекују на многим мјестима у Српској и шире.

„Ми имамо нашу поруку да смо и поред свега што смо имали, поплава, застоја и притисака са нивоа БиХ, стабилизовали Српску, да имамо развој, отварамо капиталне објекте. То је понос сваког друштва. Људи вјерују у идеју Српске“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је Српска данас успјешна када је ријеч о покривености увоза извозом, па и по расту индустријске производње, те да је власт, упркос застојима и притисцима, нашла начин да стабилизује Српску.

„Осјећам да ће ово бити велика политичка побједа Цвијановићеве и мене, СНСД-а и наших коалиционих партнера, а политички крах опозиције, јер је погрешно водила кампању и темпирала је против Српске и њених институција“, оцијенио је Додик.

Он је рекао да су политичке функције за њега биле и остале обавеза, а не привилегија, те да воли да правим успјехе у развоју Српске.

На питање да ли ће ДНС, ако владајућа коалиција на изборима добије подршку бирача, имати право на мјесто предсједника Владе Српске, Додик је рекао да је уобичајено да странка која има највише гласова да премијера, а то ће бити СНСД.

Када је ријеч о одласку младих у иностранство, Додик је оцијенио да се у медијима стиче утисак да је Српска „испражњена и да сви одлазе“, што, како је рекао, није тачно.

„Тачно је да има људи који иду, али има људи који остају овдје, сјајних младих које знам и који се школују вани и враћају. Има оних који се још увијек школују и кажу да једва чекају да заврше и врате се у Српску“, рекао је Додик.

Архива