Отворена Хидроелектрана „Бочац два“

04.10.2018 Актуелно

Хидроелектрану „Бочац два“ отворили су предсједник Републике Српске Милорад Додик и директор предузећа „Хидроелектране на Врбасу“ Недељко Кесић.

Додик је истакао да Република Српска у наредном периоду мора да гради овакве објекте да би обезбиједила потпуну стабилност и напредак.

„Стратегија ове власти јесте развој и унапређење Републике Српске“, рекао је Додик у обраћању на свечаности отварања Хидроелектране.

Према његовим ријечима, није лако доносити одлуке о реализацији стратешких пројеката, али јесте велика част и обаеза.

„Драго ми је што смо овдје изградили хидроелектрану. Људи и политике вриједе онолико колико оставе иза себе. Овакви објекти дају енергетску снагу и стабилност, што је наш приоритет. У наредном времену Република Српска мора да гради овакве објекте“, нагласио је Додик.

Он је навео да се не смије дозволити, без обзира на притиске са стране, да неко за мало евра или долара запосједне енергетске капацитете у Српској.

„Ово јер власништво Републике Српске и њених институција и тако ће и остати. Поносан сам данас на све што смо учинили у претходном периоду, од изградње Клиничког центра у Бањалуци до Болнице у Источном Сарајеву, али и ауто-путева“, рекао је Додик.

Он је навео да Српска има најнижу цијену електричне енергије у региону, што привлачи инвеститоре.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је да је ово велики догађај јер ће „Хидроелектрана Бочац два“ бити од огромног значаја за привреду Српске.

„Након 40 година данас је отворена на овом простору хидроцентрала, што је од огромног значаја. Надам се да ће визија напретка и развоја Републике Српске, коју има ова власт, потрајати“, рекао је Чубриловић.

Он је подсјетио да Српска има огромне потенцијале који морају бити искориштени.

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић рекао је да Српска може градити велике хидроенергетске објекте, што је од огромног значаја за развој.

„Влада Републике Српске у оквиру Стратегије развоја енергетике је подстицала на изградњу енергетских објеката у Српској. Посебно смо инсистирали да `Електропривреда Републике Српске` буде носилац пројеката“, навео је Ђокић.

Он је оцијенио да је од огромног значаја што су сви изграђени објекти у власништу Републике Српске.

Кесић је навео да је изградња овог објекта од великог значаја за унапређење рада предузећа „Хидроелектране на Врбасу“ и подсјетио да је огроман хидроенергетски потенцијал ријеке Врбас.

„`Хидроелектрана Бочац два` је изграђена властитим средствима, а на изградњи су биле ангажоване домаће компаније. Захвалан сам Додику и нашим институцијама које су помогле реализацију овог пројекта“, рекао је Кесић.

Он је напоемнуо да је у новој хидроелекрани запослено и 13 приправника.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић рекла је да је изградња ове хидроелектране значајна за развој општине коју предводи и за побољшање животног стандарда грађана.

„Показали смо да наша `Електропривреда` може да сопственим средствима гради значајне електроенергетске објекте“, каже Аничићева.

Свечаном отварању присуствовали су и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић, те министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Архива