Српску заштитити од синхронизованих напада

04.10.2018 Актуелно

 

Кошарац је рекао да је политичко руководство Српске кроз институционално дјеловање у оквирима Дејтонског споразума и Устава успјело доказати да се Српској не може ништа лоше десити ако постоји врло јасан политички став.

„И зато ће у фокусу нашег политичког дјеловања и након 7. октобра бити јака и стабилна Република Српска, отворићемо и процес враћања одузетих надлежности и нећемо дозволити да се било шта дешава или ради на нивоу БиХ без јасног става Републике Српске“, нагласио је Кошарац за портал „Принцип њуз“.

Носилац листе СНСД-а за Представнички дом Парламетнарне скупштине БиХ у Изборној јединици три поручио је да је потпуно мотивисан да настави да ради на исти начин као и у прошлом мандату.

„Нећемо одлучивати ни о чему што није интерес Републике Српске и српског народа, нећемо улазити ни у какве политичке авантуре у смислу да нешто може бити усвојено, а да о томе нема става институција Српске“, поручио је Кошарац.

Он је додао да је досадашња матрица понашања СНСД-а била да се мора поштовати став институција Републике Српске и да се, искључиво, у тим оквирима тражи рјешење.

„Мислим да је то једина формула да се окупимо око српског члана Предсједништва БиХ, а сигуран сам да ће то бити Милорад Додик, и око предсједника и институција Републике Српске и да јасно дефинишемо начин нашег поступања и тада Српска неће бити угрожена“, истакао је Кошарац.

Он је упозорио да Бошњаци сањају да од БиХ направе централизовану државу, те да од те идеје нису, нити ће одустати.

„Проблем је, међутим, то што тај њихов пројекат подржавају и поједини Срби који учествују у власти на нивоу БиХ. Свједоци смо да су Бошњаци у неким ситуацијама, када је требало рјешавати одређена важна питања, партнере тражили у међународној заједници, а не међу Србима и Хрватима. Али, наша политика је јасна – јака и стабилна Република Српска и њене институције“, поручио је Кошарац.

Он је указао да је жалосна и, у најмању руку, необјашњива чињенца да СзП, заједно са Бошњацима и странцима, ради на томе да се централизује власт у Сарајеву и да буде доминантна над влашћу у Бањалуци, што је за СНСД апсолутно неприхватљиво, јер се ова странка не бори за БиХ, него за Републику Српску.

Кошарац је истакао да је потпуно јасно да је однос политичког руководства Републике Српске и Србије на врло високом нивоу, те да је Србија много помогла кроз улагања у бројне инфраструктурне објекте.

„Ми као српски народ смо ослоњени на Србију и ту нема дилеме. Дијелу међународне заједнице и Бошњацима не одговара тако добра сарадња Србије и Републике Српске, али имамо, нажалост, и оне `извођаче радова`, у лику Младена Иванића и Вукоте Говедарице, али и неких других који у овако тешким временима за српски народ покушавају да посвађају руководства Републике Српске и Србије, што само потврђује да су они марионета западних сила“, тврди Кошарац.

Говорећи о односила са Руском Федерацијом, Кошарац је рекао да не може нико утицати на то да се наруше добри односи са том земљом, зато што је то политичко опредјељење СНСД-а и људи који воде Републику Српску.

„Ми не желимо никоме да пријетимо, не желимо никакве изазове који би могли да дестабилизују прилике у БиХ, али имамо право да његујемо пријатељство и партнерство са руским народом. Врло је примјетно да неке западне земље, које су присутне у БиХ и које су користиле различите видове притисака и уцјена, покушавају да наметну ту причу о негативном руском утицају“, рекао је он.

Кошарац сматра да се модел по којем је БиХ земља у којој највећи дио власти креирају странци већ показао неуспјешним.

„Политичке структуре, бошњачке првенствено, морају да схвате да без Републике Српске и њене политичке сагласности нема кретања БиХ напријед. Оно што јесте потпуно видљиво и јасно и на чему ћемо ми базирати нашу политику јесте апсолутна и досљедна примјена уставних надлежности и поштовања Дејтонског мировног споразума“, рекао је он. 

Архива