СДС и ПДП, осим прљаве, воде и једну врсту терористичке кампање

03.10.2018 Актуелно

 

Он је за Телевизију „Пинк“ подсјетио да је седам пута заредом на изборима побјеђивао исте противкандидате, који се на политичку сцену враћају као „неке воштане фигуре“, те истакао да ће то учинити и осми пут на предстојећим изборима.

На питање да ли очекује протесте против изборних резултата, Додик је навео да се раде „жуте“, „шарене“ револуције, али да народ у Републици Српској није толико наиван и да је прошао много теже ситуације.

Он каже да опозиција у Српској има пет партија, а не може да окупи народ, наводећи примјер да је СНСД на скупу на Палама имао 5.000 људи, а опозиција 600 до 700 људи.

Говорећи о односу према Србији, Додик је подсјетио да је у посљедње двије и по године био у Београду 100 пута, што службено, што приватно, а у Сарајеву само два пута, што говори о његовом поимању да је за Републику Српску важна свака кључна, логична и поштена повезница са Србијом.

Додик је оцијенио да се од БиХ жели направити вјештачки нека мала Југославија, да се народи „гурају и надгорњавају за нека права“, а да им странци говоре шта морају урадити и да се одрекну свог идентитета.

Он каже да се показало да је Европа без идентитета пропала и да се сада враћа свом идентитету, као и да сада не може сама себе да „скрпи“, без обзира што приказује на Балкану да се ништа није промијенило.

„Како није? Имамо ми очи. Тамо постоји јасна разлика између политике Европе коју спроводи /француски предсједник Емануел/ Макрон и /њемачки канцелар Ангела/ Меркел и других који су се окупили на другој страни политичког спектра саме Европе. Чекају се европски избори у мају. Мислим да ће се продужити агонија, али ми морамо да разумијемо шта се тамо дешава“, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Русија земља са којом Република Српска има пријатељске односе и која увијек са пажњом посматра и слуша шта Српска каже.

Додик је нагласио да ће Русија увијек подржавати Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет БиХ, али уз став да све ствари унутар ње морају да се рјешавају како је предвиђено Дејтоном и договором два ентитета и три конститутивна народа.

„Запад се тако није понашао, он је наметао рјешења. Није нас уважавао, понижавао нас је и потцјењивао на многим мјестима. Не миримо се са том неправдом, морамо да водимо рачуна о себи, а Русија нам даје снагу за то. Она увијек има објективне ставове и процјене“, рекао је Додик синоћ за Алтернативну телевизију“.

Констатацију да отварање врата Српске према Русији, све више затвара врата према Западу, Додик је одбацио као нетачну.

„Проблем је у томе да ли прихватате да будете пуки сервисер разних измишљотина које долазе са друге стране и то прихватите као своју истину или Политички аналитичар Рајко Васић истакао је да „СДС и ПДП, осим прљаве воде и једну врсту терористичке кампање према јавности“.

Васић је рекао да је напад на зграду концерна „Аграм“ у Бањалуци, за који је осумњичен активиста СДС-а Александар Радић, терористички чин, као што је и напад на новинара Владимира Ковачевића, уколико у оба случаја нема неког личног односа.

„У супротном, ријеч је о тероризму, инцидентима и догађајима који имају за циљ да узбуркају јавност, да покажу нестабилност у Републици Српској, неспособност институција, несигурност и да на тај начин путем колективне политичке свијести утичу на резултате избора“, рекао је Васић.

Он је оцијенио да је ријеч о угрожавању безбједности у Републици Српској, те да је све рађено са намјером да се не открије починилац, али, како каже, срећом у Министарству унутрашњих послова Српске има професионалаца који ријешили неке случајеве.

Васић је за РТРС рекао да је хапшењем Радића откривено да је цијели мозаик који се догађа у Републици Српској посљедњих годину дана или више пројектован из једног центра и да је у то укључена и Мектићева „кила злата“ и несрећна смрт Бањалучанина Давида Драгичевића и догађаји на бањалучком Тргу Крајине који трају шест мјесеци, напад на нивинара БН ТВ и испаљивање зоље на зграду концерна „Аграм“.

„Треба имати на уму да се тај догађај испаљивања зоље догодио неколико дана послије нестанка Давида Драгичевића. Дакле, то није био случајан догађај и није био случајно пројектован“, оцијенио је Васић.

Он је додао да „то доказује да СДС води још једну кампању осим прљаве, такозвану терористичку кампању“.

„Не кажем да су Вукота Говедарица и Младен Иванић знали за ово и да су то планирали, али се томе нису супротставили, пристали су на то. Најмање Иванић, а за Мектића не треба ни да говорим. Дакле, СДС и ПДП на овај начин доказују да воде једну врсту терористичке кампање према јавности. Једна је прљава кампања према кандидатима, породицама, према усташким споменицима у Дервенти, а не у Гацку, а друго је напад на јавност, напад на Српску“, каже Васић.

Он је оцијенио сви ови догађају немају више за циљ напад на Милорада Додика и СНСД него напад на Српску, и да се Српска покаже као терористичко легло, легло несигурности и угрожене безбједности, напада на новинаре, неразјашњена убиства и друго.

„Радић је у неком рангу значајнијем од активисте, али има апсолутно повјерење СДС-а јер је на снимцима ове странке и учествује конкретно у догађајима и активностима у предизборној кампањи“, рекао је Васић.

Коментаришући чињеницу да Радић има криминални досије, Васић је рекао да се такви људи и ангажују и да нико нормалан неће пуцати ноћу по граду и пребијати новинаре, већ неко ко има некакав „педигре“.

„Несрећа је што политичке странке, посебно СДС, која треба да буде српска демократска странка ангажује такве људе у кампањи“, истакао је Васић.

Архива