Додик: Ово је била најмасовнија и највећа побједа

30.10.2018 Актуелно

„Бирачи су на изборима оцијенили и мој рад и рад Жељке Цвијановић. Ово је била најмасовнија и највећа побједа. И Цвијановићева и ја смо главне противкандидате оставили далеко иза себе. Иванић је имао 80.000 гласова мање од мене, а Цвијановићева је побједила Вукоту Говедарицу са 35.000 гласова разлике. То довољно говори о томе коме грађани Српске вјерују“, казао је Додик.

Чиме ћете се руководити у Сарајеву?

– Мој примарни интерес је да тамо представљам Републику Српку и Србе. Српски народ, који ме је изабрао, тражи да се борим за Српску, за њену неупитност, и то ћу неумољиво радити. Тражићу и демилитаризацију БиХ. Ова војска никоме не служи и то је бацање новца грађана.

На који начин ћете сарађивати друга два члана Предсједништва Џаферовићем и Комшићем, с обзиром на њихове ставове и ратну прошлост?

– Њихова прошлост се зна. Џаферовић је био свједок убистава Срба, које није спријечио, иако је као начелник Центра безбједности Зеница то могао. Комшић је носилац „Златног љиљана“ за залагање у борби против Срба. Немам ја потребе да са њима сарађујем. Постоји пословник о раду, који ће се морати промијенити, јер га је наметнуо високи представник. Застава Републике Српске мора да буде ту, јер сам српски представник из Републике Српске и зато ћу одмах на првој сједници Предсједништва тражити промјену пословника.

Притисци на вас не јењавају, пријете и новом оптужницом, која се припрема у Сарајеву?

– То је тачно. Из америчке амбасаде у Сарајеву стално се врши притисак. У Тужилаштву БиХ су годинама сједили амерички људи. Хасан Плех, који је амерички држављанин, био је главни за одлучивање ко ће бити оптужен. Имамо сада неке „важне“ Србе у Сарајеву, којима обећавају именовање тужиоца под условом да одмах подигну оптужницу против Милорада Додика.

Имали сте сусрет са Драганом Човићем, који је рекао да се власт у БиХ не може формирати док се не промијени Изборни закон?

– Човић води борбу за Хрвате и вјероватно ће бити проблема око формирања власти у Федерацији и БиХ. Ми у Републици Српској брзо ћемо формирати нашу власт. Само треба да се званично прогласе резултати избора и ми ћемо у задатим роковима формирати Скупштину, Владу, све органе. Усвојићемо буџет за идућу годину. СНСД ће предводити Владу Српске као и до сада. Наша коалиција траје 20 година, али било је неких људи који су се показали некоректним у изборима и ми не желимо да их видимо у коалицији. Мангупа има и у ДНС-у и у СНСД-у. Неколико њих је већ смијењено, још неки су на дневном реду. Елементарна ствар је да се поштује коалициони договор, што појединци нису чинили. То нећемо да толеришемо. До краја ћемо то рашчистити.

Изјавили сте и да ћете тражити коначно рјешавање напада на Александра Вучића у Сребреници?

– Срамни покушај убиства Александра Вучића остао је неријешен зато што то нису хтјели сарајевски кругови, подржани српским полтронима. Они који су то могли да ријеше – нису, и веома ћу енергично поставити и тражити да се ријеши то питање. Полиција Републике Српске је то истражила и када је документација предата у Сарајево, убрзо је нестала.

Недавно сте руском предсједнику Владимиру Путину уручили значку са заставом Републике Српске?

– Разговарали смо уочи избора и Путин ми је тада пожелио све најбоље на изборима. Знао сам да је њему рођендан баш на дан избора и као мали дар сам му дао значку са српском заставом. Он ју је одмах ставио на свој ревер и рекао: „Спасибо“.  Позваћу Путина у Бањалуку на отварање Српско-руског културног центра, који се тренутно гради.

Како коментаришете досадашњу политику Ангеле Меркел, њемачке канцеларке, према Србији?

– На простору Балкана се претјерало на штету Срба. У Црној Гори и Македонији нам отимају цркве. У Хрватској нам фалсификују историју, величају Степинца, а нападају Александра Вучића, чију политику подржавам. Албанија и Косово се уз прећутну подршку Запада интегришу. Из Њемачке поручују да је Косово завршена прича. Не може човјек који се овдје озбиљно бави политиком да не уважи шта мисли Ангела Меркел, али то што Њемачка заступа није коректно и није фер према Србији.

Архива