Додик: Сарадња са политичарима који дијеле ставове СНСД-a

23.10.2018 Актуелно

 

Додик је рекао да се са Човићем сагласио да, између осталог, треба радити на промјенама Изборног закона којим би било обезбијеђено да сваки од три народа српски, хрватски и бошњачки, има право да гласа само за своје представнике.

Он је објаснио да је Човић на посљедњим изборима, 7. октобра, добио највише гласова хрватског народа, а ХДЗ освојио више гласова него икада, али да Човић није постао члан Предсједништва БиХ.

„То се десило зато што су Бошњаци по налогу Исламске заједнице гласали за Комшића и омогућили да он побиједи упркос стварној вољи хрватског народа. Бошњаци су сваки трећи глас дали Комшићу и увели га у Предсједништво“, рекао је Додик за „Српски телеграф“.

Додик је рекао да се управо због такве манипулације састао са Човићем са којим се сагласио да је измјена Изборног закона неопходна, као и низ реформи на путу ка ЕУ.

Одговарајући на питање да ли то значи да ће СНСД и ХДЗ формирати постизборну коалицију, Додик је рекао да се договарају о стварима о којима се слажу и да ће тако и бити.

„То може да буде програмска коалиција“, рекао је Додик.

Он је потврдио да има и питања о којима се не слаже са Човићем.

„Зато ћемо и радити на стварима око којих постоји заједнички интерес у служби БиХ, међутим, то што ХДЗ заговара улазак у НАТО не подржавамо. Ту нема усаглашавања и јасно је да без наше воље тога нема“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да ће формирање власти у БиХ потрајати, за разлику од Републике Српске, гдје је, како је истакао, све под контролом.

Додик је изразио очекивање да ће органи власти у Републици Српској бити формирани већ у првој половини децембра. /

Архива